- Jeg ønsker å bygge opp en filmkultur i Harstad. Da er det viktig å få med barna også, sier Helene Hokland ved Harstad kino. Lørdag er det på nytt filmfest i byen, og det vises barnefilmer til reduserte priser hele dagen.

Åtte filmer

Vi setter opp åtte filmer, og starter rett etter frokost. Da kommer Karsten og Petra,

Lego Batman Filmen, Vaiana, Tungeskjærerne, Oskars Amerika, Dyrene i Hakkebakkeskogen, Storken Richard og Lærer Frosk på rekke og rad utover dagen.

Nordnorsk

Hokland har plukket ut to nordnorske filmer til programmet.

­- Det er viktig å se film fra vårt eget område - høre vår egen dialekt og se bilder fra vårt eget landskap på det store lerretet i kinoen. Det styrker identiteten, mener hun.

Fra Oscars Amerika Foto: Storytelling Media

Dermed er det gjensyn med «Tungeskjærerne» av Solveig Melkeraaen, den kritikerroste filmen fra Vesterålen. Ikke nok med det, «Oscars Amerika» - som er spilt inn på Filmcamp i Målselv og på Andøya, skal også vises.

Filmstjernebesøk

I den anledning kommer den unge skuespilleren Odin Eikre (12), som spiller hovedrollen i filmen.  Han kommer for å svare på spørsmål fra publikum, og Bård Borch Michalsen vil presentere og snakke om filmen sammen med Odin før og etter filmvisningen. Filmen har også nordnorske skuespillere, blant annet Bjørn Sundquist og Marie Blokhus. Filmen fikk terningkast5 i Aftenposten, og sa den er "feelgood for hele familien". Filmen ble dessuten utvalgt til å vises på den prestisjetunge Berlin filmfestival i vinter, sier Hokland.

Odin Eikre Foto: Svein Roar Martinsen

Regissør Torfinn Iversen er fra Sortland, og han debuterte med langfilmen Oskars Amerika i år. Filmen er den første originalskrevne barnefilmen i Norge på seks år.

Street-art-duo

I filmen brukes en gammel campingvogn som en del av scenografien, og denne er det duoen Petter Bratland og Torgeir Riise i Rampestrek som fikk i oppdrag å dekorere/ramponere, alt etter hvordan man ser det.

Foto: Storytelling Media

-Det var et veldig artig oppdrag, og spennende å få prøve seg på en ny type uttrykksform, sier Torgeir Riise i Rampestrek.  De trekker også frem at det var ekstra kult å kunne bidra i en nordnorsk filmproduksjon.

-Jeg håper disse filmene også får oppmerksomhet når de nå settes opp sammen med de mest sette og populære barnefilmene i landet i år.