– Hensikten med seminaret er at regionens rike historie, spesielt fra vikingtiden, skal fram i lyset og diskuteres. Vi ønsker å løfte fram «Tore Hunds rike» – og ønsker å være med på veien fram mot tusenårsmarkeringen for slaget på Stiklestad, sier prosjektleder Nina Dons-Hansen.

Det berømte slaget fant sted 29. juli 1030. Det er god tid til forberedelsene.

– Vi har jobbet med forberedelser i flere år. Tusenårsjubileet er et argument for å få bygd vikingskipsbygget på Bjarkøy. Men vi får høre om Stiklestads løp fram mot jubileet, for det blir aktiviteter og historieformidling hvert år fram til jubileet, og ikke bare i 2030.

Eksperter

Det som kan krype og gå av eksperter på vikingtida kommer til Harstad neste helg.

Det kommer tre representanter fra Stiklestad, blant andre prosjektleder Borghild Lundeby.

– Hun har ansvar for at alle steder relatert til historien rundt slaget på Stiklestad skal involveres, sier Nina Dons-Hansen.

Det nye vikingskipsmuseet i Oslo blir spektakulært, og formidler Ellen Marie Næss kommer for å fortelle om prosessen.

I tillegg skal samenes rolle i vikingtiden, og spesielt for Tore Hunds virke, belyses av Sametingets representant, Lars Børge H. Myklevold. Også UiT Tromsø kommer med representanter til seminaret.

Samarbeid

Fagseminaret er kunnskapspåfyll for folk med interesse for temaet.

– Det kommer både historielag, politikere, folk fra kommunene og næringslivsaktører for å være med på det vi tenker er et startskudd for en større og bredere formidling av vikinghistorien i regionen, sier prosjektlederen.

Stiklestad nasjonale kultursenter arrangerer ofte fagseminarer av ulike slag. Nå får også Harstad sitt – det første, men neppe det siste.

– Det er viktig med fagseminarer for å få diskutert betydningen av formidling, blant annet for å bli enda mer konkret i samarbeidet med Stiklestad, sier Dons-Hansen, som mener samarbeidet man nå har er et gjennombrudd.

– Da vi for noen år siden tok kontakt, fikk vi inntrykk av at vi startet en prosess de ikke hadde tenkt på. Tore Hund er en del av deres historie, med de hadde ikke tenkt på samarbeid.

Men nå samarbeides det mellom flere regioner.