Handlinga i filmen foregår på 1930-tallet og forteller om den unge samejenta Elle-Marja som går på en samisk internatskole.

Niendeklassingene Ida, Elin og Marcus syntes filmen fortalte en sterk historie.

– Det var fælt å se den urettferdige behandlingen som Elle-Marja og de andre elevene ble utsatt for på skolen. Vi kan egentlig godt forstå at hun valgte å forlate hjembygda og skjule sine samiske røtter. Hun gjorde det hun syntes var riktig i den vanskelige situasjonen som hun var i. Dette er en god og viktig film som tar opp diskriminering. Det er ikke noe bare samer har opplevd, for det er også aktuelt i dagens samfunn.

Diskriminert og ydmyket

Elle-Marja ble og de andre elevene blir ydmyket på det sterkeste. De fikk selvfølgelig ikke lov til å snakke samisk, og både på skolen og i nærmiljøet ble de utsatt for sterk diskriminering. Etter at Elle-Marja og de andre elevene ble utsatt for rasebiologiske undersøkelser som også medførte nakenfotografering, bestemte hun seg for å bryte med sin identitet. Filmen skifter mellom nåtid og fortid, og vi møter først Elle-Marja som en eldre kvinne som har kommet til hjemtraktene til en begravelse. Under oppholdet ser hun tilbake på det hun opplevde på internatskolen og senere i ungdommen, og mot slutten av filmen finner hun igjen tilbake til røttene sine på sine gamle dager.

Prisbelønt

Sameblod er en svensk film fra 2016. Manus og regi er av Amanda Kernell. Filmen hadde premiere på den 73. filmfestivalen i Venezia, der den vant «Europe Cinema’s Label» for beste europeiske film og kritikerprisen «Fedeora» for beste debutregissør. Kernell har også vunnet den største nordiske filmprisen «Dragon Awards». I begrunnelsen heter det: – Prisen tildeles en film med et universelt tema som kommuniseres gjennom en smertelig aktuell portrettering av en minoritetskamp. Hovedkarakterens reise, de vanskelige valgene og oppoffringen hun må gjøre, er ikke bare veldig vel dramatisk begrunnet, men lykkes også med å fortelle en gripende historie om identitet i en hard historisk kontekst. En imponerende debutfilm med en kraftfull fremføring i hovedrollen.

Hovedrollen som Elle-Marja spilles av den sørsamiske skuespilleren Lene Cecilia Sparrok fra Norge.

Filmen settes opp på Harstad kino på fredag.

GODT MOTTATT: Filmen ble godt mottatt av syvende, åttende og niende klasse ved Liland skole som fikk se den på Bygdehuset Solbakken.
UNDERSØKELSER: Elevene ved sameskolen måtte også underkaste seg rasebiologiske undersøkelser. Pressefoto