I Harstad bibliotek stiller hun sammen med sin mann, fribymusiker Hamid Sakhizada, til samtaler, musikk og film som gir en smakebit av den årlige kunst- og kulturfestivalen hun har arrangert i Bamiyan i Afghanistan.

Sprengt

Festivalen ble stiftet for å minnes buddastatuene i Bamiyan, 230 kilometer nordvest for Kabul. Disse ble sprengt i stykker av Taliban i 2001 og nå er målet for festivalen å holde kunnskapen om skulpturene, som var en del av den internasjonale verdensarven, levende.

– Når statuene nå er borte, er også kunnskapen om dem i ferd med å forsvinne. Hensikten med festivalen er å gi folk, spesielt de unge, kunnskap om historien, sier Sharifi.

Hun husker godt da hun hørte om destruksjonen av Buddha-statuene i 2001.

– Jeg var ung, og sammen med søstrene og broren min, da vi hørte om sprengningene på radioen. Det var svært trist for oss å høre. Derfor ble det viktig for meg i voksen alder å bidra til å sørge for at kunnskapen om statuene huskes.

– Ikke bare av henne, men av alle afghanere. Ja, at de også huskes av hele verden, legger Hamid Sakhizada til.

Fremtidig festival

Til den første festivalen i 2013, som inneholder utstillinger av foto og malerier, fikk barn opplæring i å lage film med mobiltelefoner. Tre av disse ble vist på festivalen.

– Her i Harstad viser jeg en kort dokumentarfilm om festivalen og aktivitetene. Det handler om å la folk få vite hva som skjer på festivalen, sier Sharifi.

Slike presentasjoner har vært holdt i Sverige, Tyskland, Østerrike, Australia og Canada. Denne gang står Harstad for tur. Og kanskje ikke bare denne ene gangen.

– Jeg håper det i fremtiden kan bli en egen «A night with BuddhA»-festival her i byen, sier hun.

Skal gjenoppbygges

Ifølge Unesco skal statuene i Bamiyan gjenoppbygges.

– Restene ligger der. Det handler om å sette dem sammen og ikke lage kopier av statuene. Det kan ikke skje med det første, for det er ikke enighet mellom Unesco og afghanske myndigheter ennå, sier Hamid Sakhizada.

– De blir gjenoppbygd, men det kommer til å ta tid, legger Maryan Sharifi til.

Maryam Sharifi kom til Harstad i desember i fjor med mannen Hamid Sakhizada. I tillegg til å ha vært festivaldirektør de siste årene, har hun bakgrunn som sosial aktivist og har i flere år arrangert kurs for ulike organisasjoner i sosial aktivisme.

FØR OG ETTER: Dette er før- og etterbilder av den største av Buddha-statuene i Bamiyan. Foto fra Wikimedia Commons