Han er bare 16 år gammel, men Tord Morgenlien Killi har allerede spilt fagott i tre år og klarinett i syv år.

Lørdag er han med på scenen der han blant annet skal fremføre musikk fra Peer Gynt – hans favoritt i forestillingen som markerer 90 år med Harstad Janitsjar.

I orkesteret har han det gøy av flere grunner.

– Jeg er her fordi jeg var klar for nye utfordringer. Samtidig er det både artig, sosialt og musikalsk, sier 16-åringen.

Entusiasme

Dirigent Asbjørn Abelseth, som til daglig spiller i Divisjonsmusikken, valgte i fjor å vende tilbake til orkesteret han forlot i 1999 etter fire år.

– Jeg fikk en ny forespørsel og tenkte at dette var noe jeg hadde lyst til. Dette er en bra gjeng med mye energi, sier han.

Etter en tøff start på øvingene måtte Janitsjaren ta grep for å sikre at konserten ble god.

– Da kom meldingen fra musikerne at vi dobler antall øvelser og leier plass på Kulturhuset. Jeg fikk først bakoversveis, men det er et godt eksempel på energien som bor i gruppa.

Flere solister

På programmet står blant annet utdrag fra opera, musikaler og en lang rekke solister.

– Blant annet skal Magnus Wærness synge et stykke skrevet til korpset i 1995. Det er fremført tidligere med Knut Iversen og Sigvart Dagsland. Samtidig har vi mye norsk musikk med på programmet.

Der finner vi også «Hjalarljod» av Eivind Groven, arrangert for korps av Divisjonsmusikkens mangeårige dirigent Knut Aasvik. Nina Karlsen er solist på «Clarinet Concerto» av Weber.

Publikum får også høre «Oye Como Va» arrangert av Leif «Skiff» Berg, hvor hans sønn Eirik Berg er solist.

– Fantastisk for byen

Dirigenten sier at Janitsjaren er en del av identiteten til byen.

– De har vært en markant figur i kulturlivet i 90 år og er det fortsatt.

En styrke i dette og andre korps er at Divisjonsmusikken står klare til å trå til.

– Noe som gjør arbeidet enklere er at vi har en enorm tilgang på profesjonelle dirigenter i Harstad. Man slipper å gå lei de samme ansiktene siden det alltid er noen som er klare til å ta over. Det blir en positiv energi begge veier.