Over 100 stykker hadde satt av søndag ettermiddag til vandring i regi av Ilios. I år var Harstad kirke utgangspunktet for vandringen. Her fikk publikum høre en urfremføring av et stykke skrevet av James Clapperton, tidligere produsent ved Festspillene, for fire horn. Clapperton er en kjenner av russisk krigshistorie, og har skrevet et verk med utgangspunkt i lidelsene til krigsfangene på Trondenes; programmessig en klar parallell til lørdagens konsert på Trondenes.

Deretter gikk turen til Grottebadet gjennom rømningsveien ved politistasjonen. Den veien var også brukt i 2008, men var også i år et godt valg; mange var der nå for første gang. Nede i mørket spilte trompetist Maren Tjernsli, før turen gikk videre til Art Gymsal.

Ikke til forkleinelse for de andre utøverne, men dette var turens musikalske høydepunkt; trommeslagerne Gard Nilssen og Håkon Mjåset Johansen – to usedvanlige dyktige musikere holdt show og skapte liv med superb tromming.

Deretter gikk turen mot sentrum igjen, og til Castello-lokalene, der komponist og elektronika-spesialist Peter Baden har holdt kurs for både kulturskole-elever og skoleelever fra Sortland. Der fikk publikum høre to verk som viser hvilke muligheter som ligger i teknikken.

Mens vi i fjor ble skuffet etter turen, var årets rute mer fokusert og slik undertegnede kunne bedømme det, mer gjennomarbeidet og på linje med andre arrangement i Ilios-regi. Men samtidig finnes det nok mer spennende potensielle konsertsteder og ruter i byen, så det er heldigvis mye å ta av i årene som kommer. Så hvis du kuttet deltakelse i år på bakgrunn av fjorårets skuffelse, bør du gi arrangementet en sjanse til neste år.