Visesangeren fra Liland, Tonje Unstad, er ute og presenterer låter fra sin siste plate «Svermere». Denne uken spilte hun for første gang på syv år i sin hjemkommune Evenes. Attpåtil to konserter.

Hjembygda

–Det var veldig gøy. Det var åpne konserter på institusjoner, med fullt hus og god stemning, så det var kjekt å komme hjem, sier den tromsøbosatte artisten, som i sin tid spilte inn videoen til «Orca ikke» i hjembygda i 2009 (om spekkhoggeren som rak i land i Evenesvika i 2005).

Balkandrakt

Onsdag var hun på Finnsnes, og torsdag er det Ilios som står på turnélista. På kvelden skal hun spille sammen med Kalabalik; orkesteret med utspring i Forsvarets musikkorps. Publikum får da en avdeling med Kalabalik der Tonje Unstad er gjest, og fremfører nye sanger i flunkende nye arrangementer

Orkesterets leder, Ole Thomas Gjærum har i tillegg signalisert at det vil spille «lett plukk» fra Vårofferet av Stravinskij; samt at kvelden også bringer de beste hits fra orkesterets siste 20 år.

Kontraster

– Jeg gleder meg til det. Jeg har spilt med Forsvarets musikkorps før, men dette blir nytt. og på fredag skal jeg spille ute foran kinoen, der det er lagt til rette for Ilios-lounge, med bål, skinnfeller og kakao. Så turneen jeg er på er kontrastfull, og det er ekstra gøy, sier Unstad, som i tillegg til låter fra den siste plata, har med låter fra hele sin karriere på konsertprogrammene.

Morsrollen

Da Unstad startet turneen, skrev iTromsø anmelder at han kunne skimte spor i tekstene av at Unstad var blitt mor til to. Blant annet skriver han at:

«Det merkes i tekstene, som i sangen «Alle mine demona», hvor hun blant anna kommer inn på morsrollen. «Når æ holde mitt barn, min unge, og kjenne alle verdens farer tynge», heter det et sted i teksten. Men hun holder det vanskelige på avstand ved å «synge lystige tona førr alle sine demona», skriver anmelderen.

–Ja, det stemmer nok, sier Unstad.

–Man har fått flere enn seg selv å tenke på, og plata preges nok at en større modenhet enn de tidligere.

Barnemusikk

Men Unstad prøver ikke å la morsrollen gripe inn i musikken hun lager for barn.

–Her må jeg passe på å ikke bli for pedagogisk, sier hun og ler. For hennes neste prosjekt er rettet mot barn, og får premiere i Harstad til høsten.

Tømt hodet

Hun synes det er fint å skifte fokus når hun går i gang med nye prosjekter.

–Det gir meg muligheten til å bruke hjernen på annet vis, og jobbe med andre formater og ideer. Så det blir nye sprell og kanskje noen nye karakterer.

Men først skal de voksne få sitt, både i balkandrakt og i normal utførelse – torsdag og fredag.

Kalabalik: Torsdag kveld spiller Tonje Unstad med Kalabalik