Kari Innerå (34), født og oppvokst Innerå gård på Andørja Innerå er en erfaren kokk, Hun er tidligere olympisk mester med kokkelandslaget og nordisk mester i kokkekunst. Hun sto tidligere bak Cru vin & kjøkken og fru K på The Thief. Hun er i tillegg kjent fra en rekke kokkeprogrammer på TV2. Nå har hun startet for seg selv og driver til daglig den kritikerroste restauranten BA53 i Bygdøy allé i Oslo.
Mandag kommer kokeboka «Innerå+Bø», en praktbok gitt ut på eget forlag. Boka gir hun ut sammen med venninna Merete Bø, en av landets beste vinkjennere og fotografen Sune Eriksen.
– Dette er noe vi har tenkt på lenge. I alle fall i fire år. Jeg har kjent Merete fra tiden vi jobbet i lag på Bagatelle for ti år siden; vi har begge konkurrert innen faget og er begge nordiske mestre, sier Innerå til Harstad Tidende. I 2008 startet de også restaurantsuksessen Cru vin og kjøkken sammen.
Dermed er det duket for kvalitet på hver side i kokeboka.
Råvarer
– I Norge har vi råvarer med unike kvaliteter og smaker i verdensklasse. Likevel er vi fortsatt ikke gode nok å verdsette rikdommene vi har rundt oss, sier Innerå. Derfor har de funnet fram, de aller beste ingrediensene den norske naturen har å by på, fra kamskjell, sjøkreps og skrei til lam, jordskokk, multer og rabarbra.
Unik bok
– Vi så at boka vi ønsket å gi ut ikke passet i rammene til de andre forlagene, så derfor har vi dannet et eget forlag for denne boka, sier Innerå.
– Vi ønsket å vise hvordan man kan bruke disse fantastiske råvarene, og setter dem sammen på innovativt, smaksrikt og moderne vis i en rekke fristende oppskrifter. Merete foreslår den perfekt drikke til hver rett i boka, slik at den sanselige og kulinariske opplevelsen blir komplett, forklarer hun. I tillegg er det lagt opp til læring for leseren, men forklaring både av teknikker og råvarer. I tillegg er boka inndelt i naturlige kapitler med tilhørende plansjer.
Hjemplassen
I boka tar de to leserne med seg hjem til sine hjemplasser og mattradisjonene der.
Jeg er vokst opp på gård med sauer, og vant til hjemmelaget mat; fra pinekjøtt til rull og lefser. I boka er pappas oppskrift på pinnekjøtt med, så jeg har også tatt med forskjellige tilberedningsmetoder jeg har lært hjemme.
– Når jeg er hjemme hos foreldrene mine i november hender det at de ikke klarer å vente helt til jul med å sprette pinnekjøttet, så da lager de revjebein. Det er pinnekjøttbein som ikke er ferdig tørket enda. Pappa snitter da skinnet på pinnene, og legger dem i en stekepanne. Så dekker han dem med vann, og lar alt vannet koke bort for så å steke de sprø etterpå.
Lidenskap
Bokprosjektet er ikke noe Innerå regner med å tjene store penger på. Det er mer et utslag av lidenskap til matkulturen og alt som hører til. Opplaget er nå på 4.000, og salget vil i hovedsak foregå fra egen nettside.
– Vi bestilte først et mindre opplag, men det har gått såpass bra at vi har tatt sjansen på å bestille et litt større. Det er ei unik kokebok man ikke har sett før i Norge, så jeg tror dette skal gå bra, sier Innerå.