Brent jord og Harstad i sort/hvitt

En fullsatt lillesal i Harstad kulturhus fikk lørdag ettermiddag oppleve filmregissør Knut Andersen vise filmklipp fra etterkrigstidens Harstad. I tillegg til legendariske Brent jord.

Knut Andersen viste filmklipp fra etterkrigstidens Harstad.  Foto: Frank R. Roksøy

kultur

Den 85 år gamle filmregissøren fra Harstad var i storslag under filmfremvisningene. Sittende på en stol rett foran lerretet, pekte og forklarte han navn på steder og personer han filmet i Harstad i årene 1946 - 1948. Det satte et godt voksent publikum pris på. Her tok han oss med opp i Sollia, på 17-maifeiring i byen, til St.Olavs gate og ellers der han vandret med sitt 8 mm filmkamera disse etterkrigsårene.

Deretter var det visning av Brent jord, filmen om tyskernes nedbrenning av Finnmark i 1944. Spillefilmen er basert på Sigbjørn Hølmebakks roman "Fimbulvinteren". Handlingen utspiller seg høsten 1944 i Øst-Finnmark. Under tyskernes siste krigsoperasjoner blir befolkningen tvangsevakuert og okkupasjonsmakten bruker den brente jords taktikk for å skaffe seg beskyttelse under tilbaketrekningen. Mange familier kommer seg likevel unna tyskerne og søker tilflukt i fjellet. Det gjør også Heikki og hans familie. Kona er gravid og skal snart føde. Med seg har de også en rømt, russisk krigsfange som tyskerne leter etter. Etter dramatiske opplevelser i fjellet blir de vitne til at tyskerne forlater hjemstedet. Da kan de endelig dra tilbake og begynne oppbyggingen av det nedbrente hjemmet.