Tyvstarter filmfestival

Harstads nye filmfestival gir en utvalgt gruppe spesialoppvartning med historisk film.

Grytøy: Bilde fra filmen Faber Navalis. Foto: Maurizio Borriello 

kultur

Harstad: Torsdag 27. oktober starter Harstads nye filmfestival, Arctic Moving Image & Film Festival (AMIFF).

Det er Helene Hokland som står bak, og programmet er klappet og klart, med rundt 30 filmer, kunst, dialog og diskusjoner.

Men før festivalen starter, er det en spesiell gruppe som får litt ekstra.

Spaserstokk

Kulturenheten i Harstad kommune, som blant annet jobber med Den kulturelle spaserstokken, har fått til et samarbeid med AMIFF. I dagene før filmfestivalstart presenterer Den kulturelle spaserstokken en smakebit til de eldre på sykehjem og aktivitetssentre i byen, i samarbeid med festivalen.

Filmbesøkene gjennomføres fra 24. -26. oktober på Bergsodden sykehjem, Helsehuset, Kanebogen Aktivitetssenter, Stangnes sykehjem, Sama kafé- og aktivitetssenter og Olavsgården sykehjem.

Eksklusivt

Festivalsjef Helene Hokland viser eksklusive arkivklipp fra Harstad-regissør Knut Andersen og filmen «Faber Navalis» om restaurering av MS «Grytøy».

Harstad fra 1948

De eldre får også et gjensyn med Harstad anno 1948 gjennom kameralinsa til Knut Andersen fra Harstad, en av Norges mest anerkjente regissører.

Andersen besøker filmfestivalen senere i uka til visningen av hans mest kjente film «Brent jord» fra 1969 og «Sommeren da jeg fylte 15».

– Andersen ble født i Harstad i 1931 og har vokst opp her. Klippene som vises for de eldre er lykkelige minner fra da Andersen bodde i Harstad som ung, med en regissørspire i magen, sier Spaserstokk-kontakt i Harstad kommune, Tone A. Karlsen.

Den andre filmsnutten som vises som del av Den kulturelle spaserstokken er «Faber Navalis», som på latin betyr «båtbygger».

– «Faber Navalis» er en vakker og interessant film som gir deg et innblikk i hvordan lokalbåten MS «Grytøy» blir restaurert. Båten ble bygd i 1954, og gikk i rute i Harstad og øyriket rundt, blant annet som melkebåt. Den gikk i Kvæfjord i 1974 – 82. Båten er meldt fredet av riksantikvaren, sier Karlsen.

Gode minner

Vi håper dette skal vekke interesse og gode minner for de eldre i byen, sier festivalsjef Helene Hokland.

–Det er ikke alle som har anledning til å komme seg til kinosalene, så vi håper dette blir satt pris på, sier DKSS-kontakt i Harstad kommune, Tone A. Karlsen.

Festivalstart

Selve filmfestivalen starter torsdag kveld og fortsetter ut helga med et fullspekket program med filmer og paneldiskusjoner, alt fra Hollywood-film til eksperimentell kunstfilm.

Musikkvideo

På festivalåpningen vises den skandinaviske samproduksjonen og storfilmen «Den alvarsamma leken» (Pernilla August, 2016) og før filmen blir det premiere på den nye musikkvideoen til Sigrun Loe Sparboe, laget av Pål Laukli, og filmet i Harstad-området.