Eksklusivt filmprosjekt vekker nasjonal interesse

Et av de mest spesielle og eksklusive filmopplevelsene under neste ukes filmfestival, vekker nasjonal interesse.

Blind: Filmprosjektet Blind Cinema vises fredag 28. oktober. 

kunstner: Britt Hatzius. Foto: Simon Arazi 

kultur

Prosjektet «Blind Cinema» er kanskje Arctic Moving Image & Film Festival (AMIFF) mest spesielle prosjekt. Ikke bare har det skapt nasjonal interesse, men også internasjonalt har prosjektet der publikum ser deler av en film med bind for øynene, fått mye oppmerksomhet.

Populært

Prosjektet har blitt svært populært på filmfestivaler internasjonalt, og forestillingen i Harstad blir en norgespremière til eksklusive 60 publikummere 28. oktober, sier kvinnen bak festivalen, Helene Hokland. Hun beskriver seansen slik:

Fantasi

– I kinomørket sitter publikum med bind for øynene. Bak dem er en rad av barn som hvisker til den voksne som sitter foran. De famler etter ord som beskriver bildene som projiseres. Støttet av lydene til filmen opplever du modige, skjøre og noen ganger morsomme forsøk av barna til å beskrive bildene som de ser for første gang. Blind Cinema gjør oss oppmerksomme på mulighetene og begrensningene for språket og fantasien vår.

Workshop

I forkant har elevene gått gjennom en workshop, slik at de er forberedt på oppgaven.

Verkstedet ledes av den tyske kunstneren Britt Hatzius, og en norsk assistent. Kunstneren setter barna inn i hvordan det er å være uten synssansen, og hva det betyr å ”lage bilder i andres sinn” med ord, sier Hokland.

Workshopen vil inneholde øvelser i bildebeskrivelse, både stillbilder og videoklipp, og fungere som en mini-trening for forestillingen.

– Så er barna i skoleklassen med i en forestilling for et betalende publikum dagen etter. Publikum kommer inn i kinosalen, ser første halvdel av en film, får bind for øynene, og barna blir ledet inn i salen og hvisker til publikum hva som skjer på filmen.

– Jeg håper folk skjønner hvor fint og spesielt dette er, og møter opp, slik at elevene får hver sin publikummer.