Det sier Knut Magne Myrland (68). Han står bak scenen i Harstad kulturhus, lykkelig og sliten. Veldig sliten. Og Rørt.

– Det sies man blir ikke profet i egen by, men dette føltes godt, sier han og drar pusten. Det tar på å stå over to timer på scenen med kols.

Jubileumskonsert

40 år som artist ble feiret lørdag kveld i Storsalen. Myrland hadde med seg bandet Vante folk, som han har spilt med de ti siste årene.

Konserten startet med to låter tydelig inspirert fra tiden Myrland bodde i Harstad; ”Bleika sannhet” og ”Ode til Heggenstua”.

For å sikre hjemmeseieren tidlig ble det sagt, men det var egentlig unødvendig. De over 500 publikummerne tok godt imot både Myrland, bandet og låtene, der de kom trillende på en snor. Først fra hans tidlige periode; på slutten av 70-tallet, og siden fra hans siste plate, ”Komaland”.

Tittellåten fra den plata, der han synger om sprengningsulykken som rammet han og har preget livet hans var utvilsomt kveldens sterkeste øyeblikk. Men han har mange sterke låter, og det var litt synd man ikke kunne høre tekstene like tydelig gjennom hele konserten. Men mange i salen kunne hver en strofe, og de to siste låtene – ”Monika” og ”Æ breinn mett lys i begge einna” ble fremført til et stående publikum – et varmt og lykkelig øyeblikk for Myrland – og for de 500 som var i salen.

Sterkt

– Det var veldig sterkt å stå på scenen. Jeg er bestandig spent før spillejobber, men denne gangen var det veldig spesielt. Jeg var veldig nervøs, og måtte legge fra meg gitaren etter hvert. Harstad har bestandig vært en spesiell by – og litt vanskelig by å spille i. Mange artister har det slik med sin hjemby. Vi har bestandig hatt publikum i Harstad, og vært innom årlig, men man blir sjelden profet i egen by, men denne konserten gjorde godt. Det er vanskelig å beskrive den lykkefølelsen jeg kjenner på nå, sier Myrland og tar en solid pustepause.

– Med slike følelser innabords blir kolsen veldig fremtredende, sier Myrland, og legger til at det også var et øyeblikk i løpet av konserten det kom noen tårer også.

– Det var utrolig sterkt å oppleve dette, og nå er jeg bare lykkelig.

JUBILEUM: Det var en tydelig rørt Knut Magne Myrland (midten) som tok i mot publikums hyllest etter konserten. Her sammen med Kjetil Andreassen (til høyre) og Christoffer Mathisen. Foto: Øivind Arvola
BANDET: Steinar Krogstad (trommer), Christoffer Mathisen (tangenter og gitar), Knut Magne Myrland, Kjetil Andreassen (gitar) Øyvind Nilsen (bass) og Tore Morten Andreassen (gitar). Foto: Oivind Arvola
PROFET: Man blir ikke profet i egen by, sa KM Myrland fra scenen i Harstad kulturhus. Men lørdag kveld var han ganske nært. I godt over to timer sang han sanger fra hele karrieren. Foto: Oivind Arvola