Harstad Kino og Harstad kulturhus er arenaene for den aller første utgaven av filmfestivalen Arctic Moving Image & Film Festival (AMIFF) i Harstad som starter 27. oktober. Helene Hokland gleder seg stort til prosjektet som hun har jobbet med over lengre tid, og i går slapp hun programmet.

– Jeg håper folk i Harstad kjenner sin besøkstid. Målet er å sørge for at Filmfestivalen blir et årlig arrangement. Det hadde gjort godt for denne byen, sier festivaldirektøren.

30 filmer

Hun har vært i et par europeiske byer for å bli inspirert, og undersøkt hvilke filmer som vises på andre filmfestivaler. På årets program står 30 filmer, fordelt i fire avdelinger: arktisk film, internasjonal spillefilm og dokumentar, bevegelige bilder og familiefilm.

– Målet er å lage en festival som setter Harstad på kartet. Med kunstnerisk kvalitet håper jeg å nå et bredt publikum.

Høydepunkt

Årets gjennomgående tema er identitet og minne.

– Film er viktig for å styrke identiteten, spesielt for Nord-Norge. Vi har historier som er nødvendig å fortelle.

– ”Blind Cinema” er et kunstprosjekt med to elever fra 5. trinn på Seljestad barneskole. Deter nok et høydepunkt. Barna hvisker til publikum hva som faktisk skjer under deler av filmen.

– Kunstneren bak prosjektet har en formening om at unger fra ni-elleve år er på en spesiell plass i utviklingen. De er gamle nok til å ha en god mening med det de sier, men samtidig har de fortsatt det barnslige. Barna har som regel ikke hemninger slik som voksne - og begrenser ikke for hva de sier.

Hvisker: I kinosalens mørke sitter publikum med bind for øynene. Bak hver rad med publikum, er en rad av barn som med lavmælte stemmer beskriver en film bare de kan se. Prosjektet til den tyske kunstneren Britt Hatzius har vært vist ved flere internasjonale filmfestivaler, og Helene Hokland er glad for å ha norgespremière i Harstad. Foto: Simon Arazi (store bildet) og Øivind Arvola (av Helene Hokland)