Siste helga i august åpner Trolldagan i Kongsvik for 10. gang. Her kan besøkende oppleve spel, konserter, leirliv og mye mer. Arrangør og ildsjel Rainer Gundersen sier at de som vil oppleve det populære arrangementet bør dukke opp, for det kan bli en stund til neste gang.

– Ja. Det er ikke sikkert det blir Trolldaga til neste år. Vi vurderer å gjøre dette annethvert år.

For i 10 år har mange av de samme ildsjelene stått bak arrangementet. Det krever mye arbeid, ikke minst spelet som det jobbes med store deler av året.

– Det blir mye styr for mange, sier Gundersen.

Ideen om Trolldagan startet med Thorill Paulsen, men straks kom Gundersen og flere andre med på laget.

Listen over gjøremål for å få alt klart er lang, sier han. Det bygges to salgsboder, en stor scene og toaletter. Søknader skrives før det blir øving, frivillige stiller opp og til slutt lages det regnskap. Blant annet.

Skaper stolthet

For mer enn 10 år siden var Gundersen en av dem som satte seg ned for å tenke på hva de kunne finne på for å skape positivitet og engasjement i bygda. Resultatet ble Trolldagan hvor bygdas befolkning på litt over 200 mennesker mangedobles hvert år. I anledning 10-årsjubileet kommer artisten Ravi for å skape ekstra stemning.

Ringvirkningene av arrangementet har vært store for bygda.

– Det har ikke alltid vært slik at folk har vært stolte av å komme fra Kongsvik. Slik er det i dag. Ungdommene sier gjerne hvor de kommer fra. Alt dette skyldes ikke Trolldagan, men arrangementet har uten tvil hatt en positiv effekt på lokalmiljøet.

Prøvene er i gang

Dene uka startet også prøvene på det tradisjonelle skuespillet som i år har 60 aktører på scenen. I fjor blåste spelet nesten bort på grunn av sterk vind.

– Greiner knakk fra trærne. Det bidro til stemningen i alle fall, sier Gundersen.

Andre punkter på programmet er Trolløyeløp hvor premiepotten er på hele 30.000 kroner i år. Det skjer lørdag, samme dag som Ravi-konserten og Trollspællet.

Tidligere på dagen er det familieleir i Kongsvikdalen hvor det blir musikk, dalvandring, verksted, matsalg og mer.

Fredag åpner gjestebrygga og campingen på ettermiddagen. Disco holdes for de unge mens det blir pub i båthavna med musikk for de litt mer voksne.

DUGNAD: En stor gjeng er i gang for å forberede årets Trolldaga. Foto: Gøran Sommarset
SKOGKLIPP: Kantklipperne kommer godt med når skogen skal gjøres klar til fest.