Harstad: Siste helga i oktober arrangeres Arctic Moving Image & Film Festival i Harstad.

– Programmet begynner å bli klart. men jeg vil ha på plass den kunst- og diskusjonsbaserte delen før filmene blir presentert, sier Hokland.

Knut og Knut

Tema for festivalen er ”minne og identitet”, og det er klart at filmskaperne Knut Andersen og Knut Erik Jensen vil være på plass og vise et utvalg filmer, med fokus på andre verdenskrig.

Blind

I tillegg kommer den tyske kunstneren Britt Hatzius med sitt interaktive prosjekt; ”Blind Cinema”, der publikum sitter i kinosalen med bind for øynene. Bak hver rad med publikum, er en rad av barn som med lavmælte stemmer beskriver en film bare de kan se.

Kunstfilm

I tillegg blir det videokunst. Kunsthistoriker Hanne Hammer Stien kuraterer en ny utendørs videoinstallasjon av Georgia Munnik og et videoprogram med Knut Åsdam.

– Åsdam er en norsk kunstner som arbeider med film, video, fotografi, tekst, lyd og arkitektur. Livet i dagens urbane samfunn er et tilbakevendende tema i hans kunst, sier Hokland.

Sjokk

Georgia Munnik (26) er en sørafrikansk kunstner bosatt i Norge. – Hun arbeider med video der tematikken er knyttet til språk og makt.

Hun valgte Kunstakademiet i Tromsø, etter at hun konkluderte med at hun trengte en ny retning i livet sitt. Og det fikk hun.

–Det var et sjokk å komme til Nord-Norge, men jeg har aldri angret, sier Munnik, som var ferdig med utdannelsen for et halvt år siden.

Det kuratoriske prosjektet tar utgangspunkt i det urbane samfunnet i Arktis og stiller spørsmål til hvordan arkitektur i Arktis forholder seg til språk og makt, sier Hokland, og legger til at det i tilknytning til festivalen vil det bli arrangert et seminar som tar opp denne tematikken.

Bryter opp språket

I sitt kunstprosjekt ser Munnik på maktstrukturer rundt språk, der hun har brutt opp språket, og ved hjelp

av flere kunstneriske uttrykk laget et eget språk - Taal-eh`-

der publikum får en innføring i det nye språket, og må lære seg lydene fra grunn av. Prosjektet er også en kommentar til den situasjonen mange må forhold seg til når de kommer til et nytt land og nytt språk.

Jakter buss og skuespiller

– Det har vært viktig for oss å få kunsten ut av galleriet, så nå jakter vi vegger å projisere videokunsten på, og samtidig en hvit minibuss - så har noen en passende minibuss vi kan låne blir vi glade, sier Munnik - og legger til at hun også er på jakt etter en skuespiller som kan ta del i prosjektet.

Georgia Munnik og Helene Hokland