Harstad: Allerede onsdag starter Lofotr Vikingfestival på Borg i Lofoten.

– Vi ønsker at publikum skal få et innblikk i livet under vikingtiden på en spennende, lærerik og ikke minst underholdende måte. Festivalen passer for hele familien, med mange opplevelser og aktiviteter for alle aldersgrupper, sier Henrik Høie, festivalkoordinator ved Lofotr Vikingmuseum. I fem dager holder festivalen på, med over 150 tilreisende vikinger for å bidra som håndverkere, artister, formidlere, fightere og markedsfolk.

Årets tema er mat i vikingtid og det vil blant annet bli gitt smaksprøver av helstekt villsvin og tørrfisk. Demonstrasjon av ølbrygging og matlagingskonkurranse for vikinger vil også stå på programmet.

Austerfjordtreffet

Fredag er det klart for Austerfjordtreffet. Det har vokst fra å være et lite treff for spesielt interesserte til å bli et kraftsentrum for den lille bygda noen kilometer fra Refsnes i Kvæfjord kommune. Tradisjonelt har treffet samlet en del veteranbilentusiaster.

–I år har vi utfordret bønder i Kvæfjord og regionen til å stille ut traktoren sin. Og så mener vi at vi har funnet regionens eldste traktor. Det vil stå utstilt sammen med de andre sier primus motor for Austerfjordtreffet, Børge Jentoftsen., som også frister med utstilling av barnetraktorer.

I år forsøker festivalen og fornye seg på flere områder, og satser i år på en stand up-forestilling fredag kveld, med artisten Kevin Kildal – med aliaset Arnt Finessé. I tillegg blir det marked med salgsboder – og musikk med Sigrun Loe Sparboe, Trinity og Online.

Bryggetreff

Til helga blir det også bryggetreff på Liland brygge, med oppvarming fredag før hovedarrangementet lørdag. Det loves quiz, underholdning, piratseilas, musikk – og ikke det åpne nasjonale mesterskapet i tørska torskhaudryling.

Havfiskefestival

12. og 13. august er det klart for den tradisjonsrike havfiskefestivalen for 47. gang, der man i motsetning til juksafestivalen fisker med stang i Vågsfjorden. Konkurransen er delt inn i kategoriene junior, damer, herrer og seniorer.

Bakgården

Festivalen som startet som et studentprosjekt, har vokst seg til en solid byfestival, midt i Harstad sentrum, med eget marked og formiddagsprogram. Nå arrangeres festivalen over tre dager, med start 18. august.

Festivalens første dag inneholder låtskriver og artist fra Harstad, Inge Bremnes, Madcon og DumDum Boys.

Fredag er det reggae/dancehall/hip hop-artisten Admiral P, det hardtslående bandet Triosphere med Ida Haukland fra Harstad i spissen, rockebandet Oslo Ess og til slutt Nico & Vinz, kjent for hits som «Am I Wrong og «That’s How You Know».

Lørdag er det lokale Ratapakk, rapperen Lars Vaular, ikke ukjente ZOO og Slade som står på scenen.

– I tillegg har vi jo for første gang en stor familiekonsert i Bakgården lørdag formiddag. Med Thea i spissen kommer sommerturneen til MGP Jr. til Harstad, og vi skal sørge for at også dette blir en opplevelse for små og store festivalgjengere, sier festivalsjef Jan Santocono.

Foldvikmarkedet

Samme helg arrangeres Foldvik Marked og Kystkulturfestival i Gratangen, et årlig marked i Foldvik med boder, kunstnere, håndverkere, underholdning, aktiviteter for barn, dans, bryggemiljø, mat og drikke – og ikke minst VM i kausekasting.

Trolldagan

I Kongsvik blir det Trolldager for tiende året, når bygda drar til skogs 26.–28. august.

Naturlandskapet er som skreddersydd alle trollene som vandrer omkring langt inne i skogen. Klatrenett for barna, grillmat, sminketelt, trolløypeløp og ikke minst trollskuespill er blant det store og små troll kan nyte.

Dansefest

Samme helg, sist i august, er det stor dansegalla på Evenskjer. Arrangøren er to ganger nominert som Norges beste dansegalla-arrangør. Artistene som kommer er Jenny Jensen, Stein Ingebrigtsen, Dag Spantell, Lasse Sigfridsson og Kjell Kallestad (fredag), mens på lørdag er det ryddet plass til Anne Nørdsti og svenske Drifters.

Tårstaddagan

Som om ikke det er nok, arrangeres Tårstaddagan også 27.–28. august–for 15. gang på rad. Hele bygda står bak arrangementet, der er boder underholdning, aktiviteter, Tårstad-mesterskap i melkespannkasting og fest på bygdehuset.

Historiske Trondenes

På tampen av august sniker Historiske Trondenes seg inn.

Fra søndag til søndag vil hele Trondeneshalvøya være i historiens lys med vikingmarked og-leker, tradisjonshåndverk, foredrag, matmarked, konserter og show, omvisninger på Adolfkanonen, i Krigsfangeleiren, i Trondenes Kirke og med sagafortelling nede ved Altevågen. Det blir flere konserter i Trondenes kirke med artister som Ola Bremnes, Brøstadbotn Barokkensemble og Magnus Wærness/Sigrun Loe Sparboe.

Trolldagan: For tidene året arrangeres Trolldagan i Kongsvik. Her fra i fjor. Foto: Øivind Arvola Foto: Oivind Arvola