Dávvet Bruun-Solbakk fra Tana er prosjektansvarlig for årets Sápmi Pride Festival, som arrangeres i Kautokeino i slutten av august. Han var på scenen fredag kveld med en opptreden sammen med Elle Márjá og rapperen Amoc.

- Jeg og Elle Marja har spilt inn en musikkvideo sammen i vår. Den kommer ut om ikke så lenge, og derfor ble jeg invitert opp på scenen i dag. Men jeg er her i hovedsak for Sápmi Pride Festival, en festival for skeive samer. Vi har stand her på Markomeannu for å promotere festivalen med programslipp, flyers og informere.

Dette er hans første besøk på Markomeannu.

- Det er kjempefint her. Festivalen er så avslappet og koselig, så det er noe helt spesielt med denne festivalen som jeg liker veldig godt.

Årets plakat for Markomeannu viser to samiske menn som kysser. Den har vært omdiskutert i enkelte samiske miljøer, og i noen byer har den blitt revet ned, uviss av hvilken grunn.

– Márkomeannu gjør en veldig viktig jobb for oss i det samiske miljøet som er skeive, slik som meg. Det er jo ikke en hemmelighet at det kan være utfordrende. Mange samiske miljøer preges av veldig konservativ kristendom, læstadianisme og klare kjønnsroller, der mennene har sine oppgaver og kvinnene sine. Jeg tror at hvis man er homofil, så tror jeg det blir sett på som feminint – og det tror jeg ikke er verdsatt på samme måte som det maskuline er. Slik sett gjør festivalen en kjempeviktig jobb for oss homofile. Jeg har ikke skjønt hvor viktig denne saken er før jeg startet jobben med pride-festivalen. Dette skjer ikke andre steder

Dávvet Bruun-Solbakk Foto: Øivind Arvola