Skånland: Det var åpningskonserten til årets Márkomeannu-festival som falt enkelte tungt for brystet, men Anja og koret Várdobiegga satte publikumsrekord for lunsjkonsertene med 238 tilhørere.

Joik i kirka er fortsatt ugudelig i enkelte kretser, men for Anja var det viktig å bryte denne barrieren.

Kritisert

– Alle har et forhold til samisk musikk, og noen hater joik i kirka så sterkt at de vil forby det. I sosiale medier ble dette sterkt kritisert, og kirketjeneren fikk i dag tidlig en telefon der han ble bedt om å stenge kirka. Det ble det selvfølgelig ikke noe av, og nå har jeg joiket i kirka for første gang. Min holdning til dette er at så lenge jeg lar være å joike i kirka, så lar jeg også fornorskningsprosessen fortsette, sier Anja.

Urframføring

Dermed ble det både joik, og ikke minst, salmesang på konserten, som hadde fått tittelen ”Du miutun” (Til minne om deg).

Den som ble minnet, var Anjas gammelonkel Idar Reinås, som døde før han fikk utgitt sin andre diktsamling. Han hadde skrevet de fleste sangene, og Anja hadde satt melodi til dem. Dermed kunne hun urframføre dem som en del av Márkomeannus åpningskonsert som ble arrangert i samarbeid med Skånland kirkes lunsjkonserter.

– Det har vært tungt å jobbe med disse tekstene siden onkel Idar døde så brått. For meg var det veldig spesielt å sette melodi til de to salmene Fred og Gi meg styrke og mot. Det ble nesten ubehagelig nært, men likevel viktig for meg å få gjøre det.

På torsdagens konsert akkompagnerte kantor Maria-Daniela Raasch på orgel, og Ekaterina Amundsen dirigerte det samiske koret Várdobiegga.

Travel musiker

Anja Storelv har røtter i Skånland og bor i Råneå i Sverige. Hun er en etablert samisk musiker med eget band og ga ut sin andre CD i oktober i fjor. Med familie, tre barn, jobb som førskolelærer og musikerkarriere i tillegg har hun det ganske travelt.

– Til tider blir det to heltidsjobber, for i tillegg til mitt eget band og vår musikk, er jeg engasjert i mange andre prosjekter. Det blir både folkemusikk, barnesanger, housemusikk og nattklubbmusikk. Kalenderen fram til slutten av januar er fylt med jobber. I morgen reiser jeg hjem for å være med på åpninga av en av Sveriges største folkemusikkfestivaler. Den forgår i Näsåker mellom Østersund og Sundsvall, og der forventer man omkring 10.000 mennesker på åpninga.

BRØT BARRIERE: Anja brøt en barriere da hun åpnet konserten i Skånland kirke med joik og trolltromme.
SOLISTER: I salmen Nærmere deg min Gud var Inna Marja Amundsen solist sammen med Anja Storelv.