– Vi er her for å hente inspirasjon

Den 17. Márkomeannu-festivalen ble torsdag åpnet med en konsert i Skånland kirke, og fredag formiddag var aktivitetene på festivalområdet på Gállogieddi i gang.

BRUKSKUNSTNERE: Kirsten Ellen Siri (til venstre) og Kristine Eira fra Kautokeino er ivrige festivaldeltakere. Alle foto: Per Jan Pedersen 

LUE: Kristine Eira viser lua som er sydd av skinn fra sel, rein og blårev. 

SØLV: Sølvsmed Randi Marainen hadde et rikt utvalg av koftesølv. 

FESTIVALBIBLIOTEK: Bibliotekarene Veronica Mørch (til høyre) og Sissel Holtet fra Nordland Fylkesbibliotek bestyrer festivalbiblioteket. 

FJELLKLATRING: Vilde Karoline Eriksen og Peder Storelv-Rabone koste seg i fjellet «Sieidevárri». 

kultur

Evenes: Akrobatkurset for de yngste foregikk på sletta foran storscenen, salgsbodene var kommet på plass og tilbød duodji-produkter av høy kvalitet, og festivalbiblioteket hadde åpnet.

Årets Márkomeannu tegner til å bli et flott arrangement der publikum kommer til å trives. Overraskende mange var på plass tidlig på fredag formiddag, men den store publikumstilstrømninga forventes ikke før utover ettermiddagen og kvelden når konsertene starter.

Duodji

Som vanlig har en rekke samiske brukskunstnere tatt med seg produktene sine til Gállogieddi, for festivaler gir gode salgsmuligheter. Kristine Eira og Kirsten Ellen Siri fra Kautokeino er garvede festivaldeltakere.

– Vi reiser mye rundt på festivaler i Norge og Finland både for å selge, men også for at det gir oss inspirasjon. Der blir vi kjent med folk som har samme interesse som oss, og da får vi ofte nye ideer. Etterspørselen etter samisk håndverk blir større og større, og det henger sammen med at flere tør å bekjenne seg som samer og kan vise sin identitet. Her på Márkomeannu bor vi i lavvo, og det blir nok en hektisk helg med ganske lite søvn, sier Kristine og Kirsten.

Populære sølvsmykker

Sølvsmed Randi Marainen er norsk, men bor i Nedre Soppero i Sverige. Hun tok sølvsmedutdanning hos Gispert Dunker i Karasjok på 1970-tallet. Siden har hun livnært seg som sølvsmed.

– Etterspørselen etter sølvsmykker øker for hvert år, og det kommer nok av at det har blitt mer og mer anerkjent å bruke kofte. Det har blitt moderne og ingen skjemmes lenger over å bruke kofte. Alle skal ha søljer, knapper og koftespenner i alle varianter.

Randi reiser ikke ofte rundt på festivaler for å selge, for det meste hun lager, er produkter som er bestilt.

– Dette har jeg drevet med i hele mitt yrkesaktive liv, og jeg har nok å gjøre. Av og til prøver jeg å få tid til å jobbe med andre materialer som tre og horn. Da kan det for eksempel bli tre- eller hornprodukter der jeg feller inn sølv. Ett av mine bestillingsprodukter er verdens største komsekule som henger på Tromsø Museum. Den er så stor som en fotball, forteller sølvsmeden fra Nedre Soppero.

Festivalbibliotek

Bibliotekarene Veronica Mørch og Sissel Holtet fra Nordland Fylkesbibliotek bestyrer festivalbiblioteket.

– Vi har et jevnt sig med besøkende her. Hensikten med biblioteket er å ha en liten bibliotekoase midt i festivalområdet. Her kan folk lese aviser og tidsskrifter, bla i bøker og høre samisk musikk. Her er spill og tegnesaker for barna, og så har vi wifi slik at de som ønsker det, kan komme seg på nett. I tillegg har vi en del arrangement som lesestund og boklansering.