I forrige uke kom mobilspillet Pokémon Go, og selv om appen ikke har kommet offisielt til Norge er det mange som spiller. Også i Harstad.

På turer gjennom sentrum har undertegnede, som også har blitt bitt av basillen, allerede møtt et 20-talls spillere. Du kjenner dem igjen ved at de har oppe mobilen, gjerne koblet til en batteripakke (spillet suger batteri i grusom fart). Pokémon Go-spilleren ser seg gjerne litt rundt og sakte litt hit og dit på jakt etter monstre og steder der de kan plukke opp forsyninger.

Les også: Derfor spiller de Pokémon Go

Spill som tar deg ut

Pokémon Go krever at du reiser deg fra godstolen og går ut i gatene. Spillet er et samarbeid mellom Nintendo, Google og andre selskaper der Googles kart danner grunnlaget for opplevelsen. Med telefonens GPS og spillets kart lar Pokémon Go deg gå i den virkelige verden på jakt. Der du beveger deg, går din figur i spillet. Over alt finnes monstre fra den klassiske spillserien og det er din jobb å samle så mange som mulig.

Spillerne går gjerne sammen med likesinnede, men alle vi har snakket med er vennlige og tar gjerne kontakt. Utveksling av informasjon om hvor de finner monstre, og hvilket lag de tilhører, er vanlig.

Nå har det også kommet egen gruppe for spillere i Harstad på Facebook som du finner her.

Vi har altså lastet ned spillet og fant raskt ut at det vrimler monstre å fange, og de aller fleste er nettopp i sentrum. Tilbake på kontoret hadde vi fanget 14 pokémon etter en halvtimes spasertur etter vår første test.

En tur rundt i Harstad

Vi startet vår første test i Harstad Tidende-bygget i sentrum der vi raskt så at det var flere ting å oppdage i Generalhagen rett utenfor. Her fant vi først monsteret Machamp. Når du trykker på monsteret du finner på kartet, dukker det opp på bakken foran deg - vist gjennom mobilkameraet. Spilleren må deretter kaste en ball på monsteret - og treffe - for å fange det.

I Generalhagen er det også det som kalles en PokéStop ved statuen av barn. Det er et av flere landemerker rundt om i byen der du kan fylle dine virtuelle lommer med flere pokeballer. Turen gikk deretter opp til rådhuset og ned til torget. På hurtigbåtkaia var det flere pokémon, og tilbake på kontoret hadde vi fanget kryp med navn som Omanyte, Magnemite, Abra, Caterpie og flere andre monstre uten å måtte gå så veldig langt. Første test var morsom, men spillet slukte ville mengder av batteriet fra telefonen.

Slik får du spillet

Enn så lenge er Pokémon Go bare offisielt tilgjengelig i USA, New Zeland, Tyskland og Australia. Men med relativt enkle knep får du lett spillet (som er gratis) på din iPhone eller Android-telefon. For iPhone-brukere trenger du bare en amerikansk iTunes-konto. Her er en oppskrift på hvordan du får dette til. Til Android er det enda enklere hvor man bare trenger å laste ned en såkalt APK-fil som du finner her.

At flere har lastet ned Pokémon Go i Harstad ser du ved at det allerede er kamp om treningssentrene i byen. Dette er de største og viktigste punktene på kartet hvor ditt lag (du velger når du blir nivå 5 i spillet) kjemper om å bli kongen på haugen ved å sende sine største monstre mot hverandre.

Fenomenet tar nå av rundt om i verden. I helgen gikk 2.000 Pokémon Go-spillere sammen rundt om i Sidney på jakt etter monstre. I USA fikk spillet stor oppmerksomhet etter at ei jente fant et lik mens hun gikk på leting etter pokémon.

Hundrevis av pokémon finner du rundt om i verden og i nabolaget. Utenfor kinarestauranten satt en Abra. Foto: Lars Richard Olsen
Ved ulike små og store landemerker finner du ladestasjoner der du kan plukke opp flere pokeballer. De kaster du etter monstrene for å fange dem. Foto: Lars Richard Olsen