Åtte personer har gått seg vill i byen, kun med en koffert hver i hånda. Er de bare vanlig forbipasserende eller er de nyankomne immigranter? Nysgjerrige, uten kjennskap til våre uskrevne regler, utfordrer de oss på hvordan vi forholder oss til det som er annerledes.

Hvordan takler harstadværingen å bli invadert av personer vi ikke kjenner. Er det greit at disse fremmede stikker både hodet og hele overkroppen inn gjennom vinduene på City og rekker begge hendene fram for at gjestene skal gi fra seg det de sitter og drikker? Hvordan reagerer vi når nysgjerrigheten blir så intens at de legger seg ned for å ta det de ser i nærmere øyesyn? Hvor irriterte blir vi når de stopper trafikken i Sjøgata, legger seg ned på veien og spør varebilsjåføren om å få sitte på?

- Jeg hadde egentlig ikke noe valg. De sperret all trafikk, og da var det bare å spille med.

Sier sjåfør Johan Helge Eide. Han tok det hele med humør. Det samme gjorde Gerd Prytz Hansen fra Evenskjer. Hun ruslet rundt på Torvet på jakt etter blomster. Plutselig går det opp for henne at åtte spanjoler med hver sin amerikakoffert følger henne med øynene. Det samme gjør publikum som følger etter Kamchàtka.

- Jeg stivnet helt, og følte det først ubehagelig. Jeg visste først ikke hva jeg skulle gjøre. Men etter en stund ble det bedre, sier Hansen som fikk følge av de åtte skuespillerne helt til de fattet mer interesse for ølglassene på City. Her drakk de opp det som folk hadde igjen av cola og øl, noe gjestene på utestedet tok med latter og smil.

Teaterkompaniet fra Barcelona beveger seg i grenselandet mellom teater, rollespill og virkelighet. Det oppstår helt andre spenninger når de på helt naturlig vis blir en del av dialogen og eksperimentet. Når de tar publikum med inn i stykket, og når de møter et publikum som også er interessert i å være en del av det hele. Det skjedde også. Han ble lagt på rygg, med en koffert som pute. Deretter slapp skuespillerne isbiter inn i munnen hans, som han igjen spyttet ut. Det ble mange intense, rørende, og for noen litt skremmende møter på gateplan denne torsdag ettermiddagen.

Honnør til Festspillene i Nord-Norge som på denne måten aktualiserer kunsten til den virkelige verden. Om det er flyktninger eller annen form for frykt for det ukjente - hvordan skal vi forholde oss til disse nyankomne – åpne opp eller avvise? Med utenfra-blikket betrakter de fremmede byen for første gang og avdekker trolig noen sider ved vår måte å innrette oss på, som vi selv ikke ser så tydelig.

Fredag og lørdag kan du oppleve forestillingen Habitaculum, som er oppfølgeren til Kamchàtka, og i Kritisk Punkt fredag, diskuteres flyktningeproblematikk.

Gateforestillingen Kamchàtka utfordret torsdag ettermiddag publikum i Harstad. Åtte mennesker er på flukt med kun én koffert i hånda. Hvor skal de gå? Hvor skal de bo? Foto: Steve Nilsen