Harstad: – Jeg har tenkt på dette i lang tid. Nå kan jeg endelig si at det blir filmfestival i oktober, sa Helene Hokland da hun presenterte festivalkonseptet for pressen fredag formiddag.

Kulturell betydning

Det er et bredt spekter av film hun ønsker å presentere; fra populærfilmer til det mer smale, der festivalfilmene vil blir valgt ut på grunnlag av deres kunstneriske kvalitet og filmvitenskapelige, samfunnsmessige og kulturelle betydning.

Feiring

– Det blir en feiring av filmmediet i alle sine kunstformer – gjennom fortid, nåtid og fremtid. Festivalen vil ha en unik kombinasjon av film og «bevegelige bilder», altså videokunst, eksperimentell film, tidsbaserte installasjoner og skulpturer. Samfunnet i Nord-Norge, vår arktiske bakgård og verden for øvrig, vil bli utforsket gjennom film, kunst og et spennende program med foredrag, diskusjoner og workshops for barn og voksne – og selvsagt blir det film og mat gjennom Harstad-konseptet KinOmatisk, sa Hokland i sin presentasjon.

Lang prosess

– Jeg startet min bedrift i 2014 som kulturell entreprenør, og har vært innom flere felt. Samtidig har jeg hatt et ønske om å lage festival, men har ikke landet på hvilken. Men det var kanskje mest naturlig å ende opp med film, siden jeg har arrangert KinOmatisk i flere år nå, med suksess, sier hun.

22 visninger – og pris

Hokland ser for seg 22 visninger på kinoen og i Lillesalen – der konseptet med mat vil fortsette.

Filmene som vil bli vist er basert på hennes egne preferanser, men hun har folk rundt seg som kommer med innspill, der filmregissør og produsent fra Harstad, Karl Emil Rikardsen og Knut Tore Abrahamsen ved Harstad kino er involvert.

– Men det er jeg som bestemmer til slutt, sier hun og smiler.

Kunst

Det som skal skille hennes festival fra de mange andre filmfestivalene, er inkluderingen av kunst og et sterkt kunskapsformidling- og diskusjonspragram for både voksne og unge.. Allerede er det sikret støtte fra Nordnorsk Filmsenter for støtte til to filmverksteder for ungdom i regi av filmveksthuset Tvibit i Tromsø, på ungdomshuset i Harstad.

Det vil vises film i både konvensjonelle og ukonvensjonelle rom. Minst en kunstner innen bevegelige bilder vil lage et stedsspesifikt verk, som vises utendørs i Harstad og som vil skape et levende bybilde under festivalen.

Tema

Temaet for den første festivalen er «Minne og identitet». – Spørsmål som hvordan vi forstår oss selv gjennom film og dens historie, og hvordan minner og identitet er behandlet i film og bilder i bevegelse vil kunne utforskes. I tillegg er det et sterkt fokus for tiden på bruk av arkivmaterialet i film og bevegelige bilder i dag er interessant. Det leder videre til spørsmål rundt hvem som får sine historier fortalt, og kunst som demokratisering av arkivmateriale. sier Hokland.

Viktig å satse

Det sa Ole T Andreassen, styreleder i Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank.

– å være entreprenør er krevende. Vi vet at Hokland har arbeidet fram KinOmatisk som konsept, og det har vært en suksess som favner en fast publikumsskare, men som stadig vokser. Denne suksessen hadde sitt utgangspunkt i en studentbedrift ved daværende Høgskolen i Harstad. Vi vet jo også at det er en festival til som hadde samme utgangspunkt – nemlig Bakgården. Vi ser at entreprenørskap og det å få ting til, er mulig. Bakgården hadde 200 publikummere første året. Nå er det 5000. Så det vil tatt tid å bygge opp en filmfestival, det forstår vi. Så et er bare å stå på, sa Andreassen, før han avsluttet med å trekke linjer for Harstad som kulturby.

–Vi har Ilios i februar, Contrasto i april, Festspillene i juni, Bakgården i august – og får vi opp denne festivalen i oktober, har vi festet grepet som kulturby.

bidragsyter: Ole T Andreassen, styreleder i Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank har vært bidragsyter til Harstads nye filmfestival. Han dro fram hvor viktig det er å satse på kulturnæringer og entreprenører i Harstad.