Når Austerfjordtreffet rulles i gang første helga i august for sjuende året, er det en festival som betyr mye mer enn bare noen dager med musikk, marked og biler.

– Det har blitt uendelig mye større enn det vi så for oss da vi første gangen møttes noen kjente med biler og et lite partytelt noen kilometer forbi fergeleiet på Refsnes, sier primus motor for Austerfjordtreffet, Børge Jentoftsen.

I dag er det lokallaget UL Vårglimt som er den sentrale aktøren i driften av selve festivalen.

– Det er ikke til å legge sjul på at lokallaget tjener litt penger på festivalen. Men det er blant annet brukt til å oppgradere samfunnshuset der, så det går til en god sak, sier Jentoftsen, som snakker på inn- og utpust om treffet 5. - 7. august.

– Folk legger ferien sin slik at de får dette med seg. Og for andre er det rene slektstreffet. Så festivalen har fått stor betydning for mange etter hvert, sier Jentoftsen.

Traktortreff

Tradisjonelt har treffet samlet en del veteranbilentusiaster. Men dårlig vei den siste biten har fått arrangementskomiteen på andre tanker - traktortanker.

–I år har vi utfordret bønder i Kvæfjord og regionen til å stille ut traktoren sin. Og så mener vi at vi har funnet regionens eldste traktor. Det vil stå utstilt sammen med de andre sier Jentoftsen, som også frister med utstilling av barnetraktorer.

–Det blir premiering av fineste traktor, så klart, sier han med et smil.

Stand-up

I år forsøker festivalen og fornye seg på flere områder.

–Vi satser i år på en stand up-forestilling fredag kveld, men stortalentet Kevin Kildal - med aliaset Arnt Finessé, som stammer fra seriemorderen Arnfinn Nesset, en tidligere sykepleier fra Sør-Trøndelag som ble dømt for 22 drap på 80-tallet.

– Arnt Finessé er et ordspill og en karakter jeg har brukt på stand up-scenen, har Kildal uttalt. Etter ham blir det levende musikk resten av kvelden.

Loe Sparboe og Trinity

Jentoftsen er stolt over å kune presentere Sigrun Loe Sparboe tilbake på treffet.

–Hun holdt en fantastisk konsert for et par år siden, og i år er hun tilbake med en gratisskonsert lørdag formiddag.

Da er også markedet i full gang.

–Det blir alt mulig å finne i bodene da, fra loppiser til lokalprodusert, sier han.

Lørdag kveld går bandet Trinity på, og spiller ut over natta.

Bandet spiller for øvrig på Sjømatfestivalen i Lødingen i helga.

Serverer frokost

Som en tjeneste til de som overnatter, vil arrangørstaben lage frokost både lørdag og søndag morgen.

– Så man kan trygt la steikepanne ligge igjen hjemme, sier Jentoftsen, som også påpeker at de har løst problemet med transport til festivalomrpådet med buss til og fra parkeringsplassen.

– Søndag fortsetter markedet, og litt utpå dagen blir det konsert med Allsang i fjæra, et litt mer ukjent Kvæfjordkor.

Integrering

En viktig del av årets festival er integrering.

– Vi har en avtale med asylmottaket der vi inkluderer beboere i gjennomføreingen av festivalen, fra rigging til vakthold og servering, slik at de får møtt oss andre som bor her, og barrierer bygges ned. Det er jo tross alt derfor vi er her - å kunne møte folk og ha det hyggelig, sier Jentoftsen.

tilbake: Sigrun Loe Sparboe er tilbake på Austerfjordtreffet. Her fra festivalen for to år siden. Lørdag formiddag spiller hun i fjæra. Foto: Atle Trondsen
Trinity: Bandet er veldig aktivt, og spiller både på Sjømatfestivalen denne helga i Lødingen, og blir å finne på Austerfjordtreffet.