Siden oppstarten i 1999 har Márkomeannu vokst til å bli en av de viktigste samiske musikkfestivalene i landet. Med klar målsetning om å fremme markasamisk kultur i tillegg til kunst og kultur fra hele Sápmi, ble det i fjor rekord med 2900 publikummere. I år tar festivalleder Marita Kristin Eilertsen og produsent Susanne Amalie Langstrand-Andersen høyde for enda flere - og har satt tak på antall billetter som kan selges.

– Vi vil være en koselig og intim festival, og har satt et tak på 3500 publikummere, sier Eilertsen til Harstad Tidende.

Ti artister

Festivalen har i år klart ti artister og programposter som skal på en scene i perioden 28. - 31. juli på Gállogieddi like ved grensen mellom Nordland og Troms.

Agnete Johnsen, Agy, Arvvas, Marja Mortensson, Ravggon samt Nuoraid Sessions med fem fremadstormende artister har vært klar. Mandag ble to artister til lansert.

Amoc, den eneste rapperen i verden som rapper på inarisamisk, et språk som nesten har vært som utdødt å regne, og den lokale og ferske gruppa Troublemakers fra Ramsund og Liland.

– Amoc har blitt karakterisere som intet mindre enn en trykkbølge av samisk språkrevitalisering. Troublemakers, med vår egen Inna Marja Amundsen i spissen på vokal, er et svært ungt og fremadstormende band vi gleder oss til å se. Márkomeannu skal være en scene både for de etablerte og uetablerte, det er vi veldig stolte av, sier Marita Eilertsen, som ikke legger skjul på at det er deilig å være ferdigbooket med årets festival.

Lanseringsfest

På lørdag kveld kan hvem som helst få en forsmak av Márkomeannu-følelsen i hjertet av Harstad sentrum.

Da lanserer den samiske festivalen hele festivalprogrammet sitt på City Bar&Diner.

- Det blir konsert med Troublemakers, de to siste bandene blir presentert, og DJ Ailo styrer musikken denne kvelden, sier Eilertsen.

Amoc kommer
Troublemakers fra Ramsund og Liland kommer