Harstad: Festspillåpningen er en måned unna, og det begynner å bli klart hvordan torgområdet vil bli brukt i festspilluka.

Marked

Scenen som har stått ved torget skal bort, og inn skal et marked, der arrangørene ønsker å profilere lokale produsenter fra hele landsdelen med lokale og regionale kvalitetsprodukter. Det har Sør-Troms regionråd tatt på seg å organisere aktivitetene på Rikard Kaarbøs plass og tilsluttende gater.

– Vi ønsker å ha et levende marked, og vi oppfordrer selgere og produsenter til å ta kontakt, sier Preben Woll Bostad, som er leid inn av regionrådet for å bistå dette prosjektet.

Markeringskommuner

Men det stopper ikke der. regionrådet vil også at kommunene i Sør-Troms skal markere seg i løpet av festspilluka med aktiviteteter og kulturinnslag - ikke ulikt markeringsdistriktene som var en vesentlig del av Festspillene i mange år opp på 90-tallet.

– Kommunene får en dag hver , sier Bostad, som har oversikten klar:

• Lavangen: søndag 19. juni

• Gratangen: mandag 20. juni

• Salangen: tirsdag 21. juni

• Ibestad: onsdag 22. juni

• Skånland: torsdag 23. juni

• Harstad: fredag 24. juni

• Kvæfjord: lørdag 25. juni

Korsang

Samtidig med markedssatsingen, ønsker Festspillene å løfte opp og fram de mange korene som holder til i regionen.

– Kor er et fabelaktig eksempel på det å skape fellesskapsopplevelser, og det ønsker vi å reflektere også i festspillene. Samtidig er kor en del av kommunens fokus på allsang og krafttak for sang. I samarbeid med Norges Korforbund har Festspillene startet en dialog om ei satsing på kor i årene som kommer, med en sped start allerede i år, sier festspilldirektør Maria Utsi. Det blir kor både som en del av det kunstneriske programmet og som en aktiv del ute i byrommet.

Det er Roar Haugen og Siv Johansen fra Norges Korforbund i Troms glade for. De har invitert alle sine 33 kor til Harstad i Festspilluka.

– Vi skal koordinere det slik at korene kan forsterke markeringskommunene der det lar seg gjøre. I tillegg legger vi til rette for at kor i regionen kan profilere seg med sitt repertoar i «Kortrappa» på Torvet eller gjennom andre stunts, som en del av årets Festspillmarked, sier Roar Haugen, og håper å kunne presentere minst et par kor om dagen.

Pop-up

Også andre næringsdrivende i byen ønsker å knytte seg til sentrum. Christin Bergh fra Hjerter Dame og Camilla Johansen fra Bakerinnen skal ha et show room, utsalgssted og cafe i nær tilknytning til torget, der det bli boller og smykker fra Harstad-kvinnen Bjørg Nordli-Mathisen, som har slått seg opp som internasjonalt anerkjent smykkekunstner. Hun er for tiden bosatt i New York.

– Det er lenge siden hun har stilt ut i byen, og det skal vi gjøre noe med, sier Christin Bergh.

De har sett for seg et passende sted å være, men alt er ikke klappet og klart enda.

– Vi ønsker å skape en eksklusiv butikk med gallerifølelse, der vi får profilert henne som kunstner.

– Vi håper også at Bjørg selv får anledning til å komme, men det er fortsatt uklart, sier Bergh.

Forestillinger

I løpet av festspilluka blir det flere forestillinger i torv-området, både for barn og voksne.

Duoen Les Dudes har tidligere vært med Cirque du Soleil, og kommer med et gjøgler-program.

Det franske kompaniet AdHok kommer med forestillingen ”Great Escape: Emergency Exit”, om sju eldre som rømmer fra sykehjemmet.

Gateforestillingen Kamchàtka settes opp av det spanske teaterensemblet med samme navn, om mennesker på flukt. De følger opp med forestillingen Habitaculum siste helga av Festspillene.

festspillhus: Smått og rått-bygget i Harstad sentrum skal forvandles til festspillhus, med salg av effekter og billetter. Foto: Øivind Arvola