Et usedvanlig miljøbevisst band skal stå på scenen på årets Márkomeannu.

- Brennende engasjement

Bandet Ravggon, som er fra finsk side, er som et stjerneskudd å regne i den samiske musikkverdenen.

- Dette er en av mine personlige favoritter, sier festivalleder i Márkomeannu, Marita Eilertsen, og sikter til bookingen av det ferske bandet Ravggon fra Vuotso i Finland.

- Ravggon har et brennende engasjement for miljøspørsmål, noe som går igjen i deres låter - og det digger vi. Vi er glad for at vi får være en scene for artister og band som er "up-and-coming", og stolt over å presentere Ravggon som Márkomeannu-debutant, forteller festivalleder Marita Eilertsen.

Ravggon debuterer i år på Márkomeannus scene. De beskriver seg selv som folk-rock-pop.

Fokuserer på dumheten i verden

Ravggon kom på tredjeplass i Sámi Grand Prix i 2015, den samiske versjonen av Melodi Grand Prix, med låten "Máska". Bandets tekster og musikk fokuserer på dumheten i verden i dag, og ødeleggelse av naturen og menneskeheten, og de har blitt litt av et YouTube-fenomen med låta "In Dárbbat Appelsiinnaid".

Bandet ble etablert i 2012 av vokalist Milla Elmiina Pulska and gitarist Matti Naakka, og i bandet forøvrig finner man Unna-Maari Pulska på keyboard, Erno Karjalainen som bassist og Panu Klemettilä på slagverk. Ravggon planlegger å slippe debutalbumet Ráji ravddas i løpet av 2016, men kan allerede nå skilte med låter som "Mannet Mánnui" og "In Dárbbat Appelsiinnaid".

Márkomeannu går av stabelen 28.-31. juli i år, og Ravggon skal spille lørdag på festivalen.