Siden starten av Bakgården i 2009, har markedet vært en stor del av festivalen. Det nye av året er at markedet ikke kommer til å bli satt opp i selve bakgården.

– Bakgårdsmarkedet på lørdag flyttes på parkeringsplassen foran Harstad kino. Ellers skal vi fylle opp Strandgata, Rikard Kaarbøs gate og torget, sier Børge Hoseth, produsent for BAKgården.

Flytter

Ellen Eliseussen mener årets marked har potensiale til å bli større enn noen gang.

– Vi får plass til flere på parkeringsplassen foran Harstad Kino. I tillegg kan vi benytte gata. Vi kan sikkert ta inn over 20 boder mer enn det antallet vi hadde i fjor, sier Eliseussen, som er markedskoordinator for BAK: markedet.

Hun viser til at fjorårets marked satte rekord med over 80 utstillere.

– I fjor måtte jeg si nei til noen som ville være med. Hvis vi fyller Strandgata, torget, Rikard Kaarbøs gate og parkeringsplassen ved kinoen, så vil det være mulighet for å sette rekord i år.

Større

Hun forteller at antall boder har blitt redusert hvert år inne i bakgården på grunn av logistikkmessige årsaker.

– Vi er veldig spent. Mange har vært med på markedet i alle år, og stått på sin faste plass. Jeg håper at de fortsatt vil være med videre i år, sier hun.

Eliseussen forteller at som i fjor vil markedet arrangeres både fredag og lørdag, men festivalen vil i utgangspunktet kun benytte seg av arealet ved Harstad kino lørdag. Det avhenger av hvor mange som melder seg på.

– Vi flytter markedet også for å gjøre Bakgårdsfestivalen enda større og bedre. Markedet trakk utrolig mange i fjor. Totalt var det nesten 15.000 som besøkte Bakgården - totalt med markedet og de som bestilte billett til festivalen, sier produsenten.

Bakgården jobber med det nye påmeldingskjemaet. I midten av april åpner påmeldingen til markedet.

– I år har vi også snakket om å utvidet markedet fredag, da vi også kan rigge oss til i Strandgata, i stedet for kun på Torvet.

Stemning

Selv om markedet flytter ut av selve bakgården, lover de festivalstemning i kjent stil.

– Arealet foran kinoen er som skapt for dette. Vi har allerede sjekket ut at vi kan henge klær opp over markedet, sier Hoseth, og legger til:

– Vi er opptatt av å bevare sjelen til Bakgården. Den skal ikke bli borte selv om vi nå flytter. Målet er at det skal være boder overalt i hele kvartalet. Det er det vi håper og jobber for.

I år vil det også være en scene på Torvet der ungdommer fra Ungdommens Hus vil få muligheten til å opptre. Også foran kinoen vil det bli liv.

– Vi har også vært i samtaler med Ungdommens Hus og Radio Harstad, og de tente på ideen om å være med å skape liv og røre utenfor sitt eget hus for å promotere hva de driver med, sier Hoseth.