- Agnete er en ekte ”icebreaker” for oss. Hun har blitt et symbol for samisk stolthet, og jeg er sikker jeg har mange med meg når jeg sier hun er et enormt forbilde, sier festivalleder Marita Eilertsen.

Hun er stolt over at Johnsen kommer til festivalen som arrangeres 28.-31. juli i 2016 på Gállogieddi like ved grensen mellom Nordland og Troms.

Vinner

Agnete Johnsen er fra Nesseby i Finnmark, og er kjent fra både Stjernekamp på NRK, og som vinneren av Skal vi danse på TV 2.

I tillegg var hun frontfigur i gruppen The BlackSheeps, som vant MGP Junior med låta Oro jaska, beana i 2009.

I år utklasset hun de andre deltakerne i årets norske finale i Melodi Grand Prix med låta ”Icebreaker”.

Stjerneskudd

I tillegg til Agnete, lanserer Márkomeannu nok en samisk, kvinnelig artist: Marja Mortensson.

Hun opptrådte i fjor sommer på Festspillene i Nord-Norge i Galleri NordNorge, som en av festspillprofil Georg Buljos spesielt inviterte.

Joikeren fra Engerdal i Hedmark gjorde seg bemerket da hun var ”Årets unge kunstner” og for første gang opptrådte i Nord-Norge under Riddu Riddu Festivàla sommeren 2014. Hun har også spilt for Hans Majestet Kongen og Sametinget.

Sommerstjerne

Harstad Tidendes anmelder var usedvanlig positiv til Mortensson. I anmeldelsen fra festspillkonserten het det:

- Uvanlig god sangteknikk gjør Fjellheim Mortensson i stand til det meste. Hun er rett og slett en briljant, trygg vokalist på 20 år, en fasettert begavelse allerede. Hennes varierte vibratobruk, hennes klanglige lek med ord og hennes store register gir henne et bredt spekter. Hun er en stjerne. En sommerstjerne.

Krysser fingre

- Jeg er veldig glad og stolt over å få lov til å presentere både Agnete Johnsen og Marja Mortensson for vårt publikum. Det er to sterke og solide kvinnelige artister, som alle kan glede seg til å få se i sommer, sier en opprømt festivalleder, og legger til: Også krysser jeg så klart fingrene for at det er vinneren av Eurovision Song Contest vi får se på Márkomeannu-scenen i sommer.

Stjerne: Marja Mortensson Foto: Steve Nilsen