HARSTAD: Benjamin Mørk og Kartellet møttes på Northern Jazz Expo i Bodø og på Festspillene i Nord-Norge i 2015. De fant tonen og før jul ble begge utnevnt som festspillprofiler 2016.

Med ”Anføttes” har de nå gått sammen om å lage en konsertforestilling der Mørks elektronika blir folkemusikk og idrettsleker danses. Forestillingen vises i Harstad 19. juni under festspillene og på Kalottspel 12. august.

– Vi er veldig nysgjerrige på hva de to festspillprofilene skaper sammen, og har store forventninger til denne nye koblingen. Vi er glade for samarbeidet med Kalottspel, som gjør at vi kan presentere slike grensesprengende egenproduksjoner. Dette passer også perfekt i Festspillenes ånd om å løfte fram nyskapende og spennende konstellasjoner fra nord, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Nye instrumenter

Tanken bak forestillingen er dette: Melodiene og rytmen i folkemusikken gikk aldri av moten, men det er nye instrumenter som spiller musikken. Trekkspillet ble bytta ut med synth, fela med samples, og munnharpa med laptop. Springar, pols, reinlender og vals danses fortsatt.

– Hvordan ser det egentlig ut når en kombinerer elektronisk musikk og reinlender? Og hvordan vil musikken oppføre seg når den må forholde seg til nordnorsk folkedans, ofringsleken sisten, baller og andre element fra eldre idrettsleker? Dette får publikum sitte midt i – direkte, ærlig, banalt og uten jåleri, skriver festspillene i en pressemelding.

Aktørene

Kartellet så dagens lys under Kalottspel 2012. Forestillinga “Kartellet” med sine dansende menn, originale musikk og en behagelig interaktivitet gjorde suksess, og har siden vært vist på mange dansescener i Norden. Kartellet er nå et etablert dansekompani som har levert flere nye forestillinger.

Benjamin Mørk fra Senja, er en av landets mest spennende og nyskapende musikere både innen elektronisk og akustisk musikk. Han er en tohodet artist. Den første inkarnasjonen hans er en pianobasert jazzkvartett, som står bak to glimrende album fra 2013 og 2015. Etter å ha lekt lenge med analoge, elektronikkbaserte instrumenter, debuterte solo elektronika-versjonen av Mørk i 2015 med låten ”Tour de Senja”.