–Musikk er fremtidens våpen

Dette erklærte en av afrikas mest legendariske artister, nigerianske Fela Kuti, like før sin død i 1997.

Onsdag er det en stor musikk- og frihetskonfersnse i Harstad, men mange internasjonale markante musikere. 

Abazar Hamid  Foto: Trym Ivar Bergsmo

Khaled Harara  Foto: Trym Ivar Bergsmo

Refugees Of Rap  Foto: Eric Larrayadieu

ARTISTER: From Zombies to Revolution opptrer sammen med en rekke andre artister i Harstad under Music Freedom Day. 

kultur

harstad: 2.- 3. mars samles musikere, artister, frihetsforkjempere, aktivister, organisasjonsmennesker og byråkrater fra mange land i Harstad til konferansen Music Freedom Day for nettopp å sette fokus på og feire kunstnerisk ytringsfrihet og sette søkelys på kunst og aktivisme.


Slik var Music Freedom Day i Harstad

Se video fra konserten.


Andre gang i Harstad

–Fela Kutis erklæring var sant i Nigeria for en generasjon siden, og er fremdeles sant i Afrika, Midtøsten og i resten av verden, heter det i presseskrivet fra organisasjonen Freedom Music Day.

Stolt: Marianne Bremnes er stolt over at Harstad er arrangeør av konferansen rundt Music Freedom Day. Foto: Øivind Arvola 

–Det er jeg helt enig i, sier ordfører Marianne Bremnes, som er tydelig stolt over at Harstad for andre gang står som arrangør av denne internasjonale konferansen.

–Sist mandag la Freemuse - The World Forum on Music and Censorship- frem sin statistikk for 2015, Art under Threat. Her fastslås det at kunstnerisk ytringsfrihet er under ekstremt press i over 70 land. For 2015 registrerte Freemuse 469 tilfeller av sensur og angrep på kunstnere og brudd på kunstneres rettigheter.


Harstad fikk friby-pris

Aldri før har prisen ”The Freemuse Award” blitt tildelt en by. Harstad ble den første.

 

–Dette gjør fjoråret til det verste året hittil, så lenge Freemuse har drevet slik registrering og dokumentering. Fra 2014 til 2015 var det nesten dobling av antall saker og en økning på 98 % fra året før, sier Bremnes og legger til;

–Dette er bakteppet for at SafeMUSE i samarbeid med gode partnere arrangerer Music Freedom Day. Dette er en markering initiert av Freemuse som arrangeres verden over tilknyttet 3. mars hvert år for å feire musikk og ytringsfrihet, forteller den kulturinteresserte harstadordføreren

Anerkjente musikere

Konferansen i Harstad inneholder i tillegg en egen konsert i storsalen i Harstad kulturhus der en rekke musikere fra ulike land møter artister fra Harstad. Hit håper Marianne Bremnes mange finner veien.


Stortingspresidenten:

- Harstad er en musikkby

Stortingspresident Olemic Thommessen åpnet Music Freedom Day i Harstad.

 

–Dette er meget anerkjente musikere fra sine respektive hjemland, selv om de nødvendigvis ikke er spesielt kjente her hjemme. Både Hip hop og multimedia-artisten Salome Mc fra Iran og de syrisk-palestinske brødrene og hip-hop pionerene i Refugees of Rap, Yaser og Mohammed Jamous, skal stå sammen på en scene for første gang med Fela Kuti-prosjektet ”From Zombies to Revolutionaries”. Disse artistene har i tillegg med seg det italienske afrobeatbandet Voodoo Sound Club.

Av våre egne artister vil både fribymusiker Abazar Hamid, Marthe Valle, Ola Bremnes, Fotefar og dansekompaniet Kartellet bli å finne på scenen, forteller en entusiastisk Marianne Bremnes.