ILIOS: Det Norske Blåseensemble med sine 24 musikere så dagens lys da forsvarskorpset i Halden ble lagt ned. Nå har korpset spesialisert seg på sanntidsmusikk. I Harstad blir det til stumfilmen Nusferatu.Men først skal bandet spille Zappa lørdag kveld.

Invitert av Zappa

Frank Zappa var en av de store innen både rock og samtidsmusikk. Arrangør Stian Aareskjold har tilpasset flere av Zappa sine mest kjente, og mindre kjente låter for 10 messingblåsere og 4 slagverkere. Det Norske Blåseensemblet fikk tillatelse av Zappas enke til å spille inn dette i 2013 og platen har fått enorm mottagelse i inn- og utland. Dette førte til at Zappa´s sønn Dweezil Zappa, som turnerer med sin fars musikk, inviterte ensemblet til å medvirke på sine egne konserter i 2015.

13 på slagverk

Som en ekstra gave til publikum blir det et ekstranummer på slutten av Zappa-konserten der hele 13 perkusjonister framfører verket Ionization av Edgard Varese.

- Dette var det første store stykket skrevet for perkusjonsensemble. Zappa var svært opptatt av Varese, og en historie forteller at han som barn maste seg lov for å ringe utenlands til komponisten, sier Hans Petter Vabog.

Da Vareses kone svarte på telefonen, trodde Zappa at det var komponisten som svarte.

- Han proklamerte sin kjærlighet til Varese og slang på røret, sier Vabog.

Ionization blir lørdag spilt av det største slagverksensemblet som er samlet i Harstad. Alle perkusjonistene i FMKN bidrar sammen med navn som Jennifer Torrence.

Filmmusikk

Som avslutningskonsert på årets Iliios vil Det Norske Blåseensemblet spille improvisert musikk til stumfilmen Nosferatu, sammen med de internasjonale gjesteartistene Michael Vollny og Eric Schaefer.

– Ensemblet har i de siste årene fordypet seg i denne ”sanntidsmusikken”, et spennende landskap mellom notert og improvisert musikk. Filmklassikeren Nosferatu fra 1922 var den første Dracula-filmen, og satte standarden for de mange vampyrfilmene som skulle følge. Kom og la deg glede i skrekkblandet fryd, oppfordrer Helene Hokland I ilios.