Instrumentet eufonium er relativt nytt, noe som gjorde at FMKN-musiker Ann-Julie Skarpmo savnet flere stykker å spille. Komponist Jukka Linkola fikk forspørselen om å lage noe nytt, og fredag kveld fikk vi høre resultatet da Skarpmo som solist, sammen med FMKN, framførte nyskrevne ”Euphonium II - Nordic Reflections”.

Linkola har delt stykket i seks satser, alle med egne navn og tilnærminger.

Starten, Ballade, er rolig og meditativ. Komponisten forsøker å beskrive nordisk natur ved å synge lange linjer med en fortellende melodi.

Variasjonen er stor. Ballade er romantisk og drømmendeder Viking Funk nesten er over før den har startet. Fortsettelsen er også lys og mørk, brutal og vakker. Vi hører myk jazz før hele korpset slår til med dynamikk og humor som kunne ha illustrert en komedie på kino, eller dramatiske scener i Star Wars. Veldig nordisk? Jeg vet ikke.

Jukka Linkola (født i 1955) skal ha takk for at han tok utfordringen som ble gitt av Skarpmo tilbake i 2014.

Forsvarets musikkorps Nord-Norge og Ann-Julie Skarpmo behandler materialet med iver og presisjon. Korps og solist veksler mellom å skinne. Det hele gjør at trusselen om nedleggelse og kutt av korpset virker uhørt.