Harstad: Samtidsmusikkfestivalen Ilios feirer at solen er tilbake. Tilbake i galleriet er også Ingeborg Annie Lindahl, som i fjor var involvert i usedvanlig mange kunstprosjekter. Men i Harstad har hun ikke vært utstilt på et par år.

Nå er hun hovedutstiller i utstillingen #tegning #verk #verktøy - med sin egen utstilling «Texture of Darkness - Skewed Nature». Skewed Nature er for øvrig et prosjekt som går over fire utstillinger i Norge, Danmark og Sverige.

Overmalt

Ingeborg Annie Lindahl bor og arbeider i Harstad. I sitt arbeid utforsker hun temaer som kretser rundt menneskets forhold til og inngripen i naturen. En del av verkene på de 11 utstillingene hun deltok på i fjor, var tegnet rett på veggene med kritt i de aktuelle lokalene. Når utstillingen var over, ble kunstverkene malt over. Så det som hun stiller ut i Harstad, er det hun har igjen fra fjoråret - i hovedsak kritt på lerret.

Spor av publikum

Et av verkene som blir stilt ut, er de krittbildene som lå på gulvet da Lindahl stilte ut i Trafo Kunsthall i Aske i fjor. De var en del av et større verk som var malt rett på veggen. Da kunne publikum gå på bildene, og sporene er nå en del av kunstverkene, og har tilført verket enda en dimensjon.

Det andre store verket består av et stort lerret med Kebnekaise på ene siden og Møysalen på andre siden - mot hverandre. Publikum kan så gå inn i verket, da deler av lerretet ligger på gulvet. Dette verket var stilt ut i Göteborg i fjor.

– Likheten mellom verkene er at publikum har tatt en aktiv del i begge, og de har vekket begeistring, sier Lindahl.

22 kunstnere

ILIOS-utstillingen #tegning #verk #verktøy har tegning som tema, i alle dens valører. Både eldre og yngre kunstnere fra hele-Nord Norge bidrar med nyere eller eldre streker. Det blir en spennende sammenstilling av arbeider fra de over 22 deltakende kunstnerne, sier Helene Hokland, infoansvarlig for festivalen.

– Tegning som teknikk brukes på mange forskjellige måter for kunstnere - både som skisseverktøy, prosessbearbeidelser, nedtegninger av ideer i tekst og bilder, og selvsagt også som ferdig kunstnerisk verk. Dette gjør denne teknikken til et slags universalmedium og allemannseie, da vi alle har praktisert dette i løpet av livet. Vi ser i denne utstillingen mange forskjellig uttrykk gjennom strek og tegning - og her vil også være arbeid som beveger seg i grenseland for hva vi vanligvis tenker på som tegning i klassisk forstand, sier hun.

Åpningen av utstillingen er torsdag kveld. Der blir det også innslag fra festivalartist Jennifer Torrence. Hennes arbeid omhandler den organiske integrasjonen av teater, perkusjon, kroppen, stemmen og funnede lyder.

Spesialskrevet

Samme kveld skal FMKN fremføre - for andre gang - Jukka Linkolas nyskrevne verk Nordic Reflections, med Ann-Julie Skarpmo som solist. Verket blir urfremført av korpset tirsdag under Nordlysfestivalen.