Første helga i februar arrangeres Ilios. Festivalen - som ble laget for å feire solas tilbakekomst, arrangeres for 23. gang, og er en av de viktige festivalene i landet for ny musikk.

Selv om årets utgave er laget over samme lest som de seneste utgavene, er det gjort noen endringer; blant annet skal flere arenaer i byen brukes.

Skapende arena

Årets festivalmusiker er den anerkjente og eksperimenterende perkusjonisten Jennifer Torrence.

– Vi ønsker at det igjen skal skapes ting på denne festivalen, og Jennifer Torrence som festivalmusiker får et særskilt ansvar for «Young Generation» hvor hun jobber med elevene i et undervisningsopplegg hvor det fokuseres på uttrykk i grenseland mellom komposisjon, improvisasjon og det visuelle, sier Jon Sjøen, styremedlem i Ilios, som legger til at de ønsker å gjøre den programposten tydeligere og synligere.

– «Young Generation» vil bli spredt rundt i bybildet gjennom festivalen i flere små pop-up/stunts og fungere som en rød tråd gjennom programmet og dagene. Deltakende vil være videregående elever fra Tromsø, Sortland og Harstad, sier Sjøen.

– Hun skal også fremfør av musikk-teater forestillingen «No Say, No Way» komponert av Francois Sarhan, sier styreleder Janne Juvi Rasmussen.

Zappa og Dracula

I år blir det en større satsing med Det Norske Blåseensemble.

–De skal lørdag 6.februar fremføre deres suksessrike ”Brass from utopia” med musikk av Frank Zappa som tok samtidsmusikken inn i rocken, sier Rasmussen.

I tillegg skal det spille sammen med gjesteartistene Michael Vollny og Eric Schaefer til stumfilm-klassikeren Nosferatu fra 1922.

–Dette er en programpost som passer både barn og voksne, og slike sammensetninger av levende musikk og stumfilm har vi stor tro på, og har vist seg å være svært populære andre steder det har blitt gjort, sier Helene Hokland, som har ansvaret for informasjonsarbeidet i forbindelse med årets festival.

Lydsetter kirka

Av andre programposter litt på siden av det vi kjenner fra tidligere festivaler (byvandring/pubkonsert/åpning i galleriet) skal lydartisten Alexander Rishaug, el-gitarist Ivar Bjørnson og organist Sigbjørn Apeland vil gi en konsert i Trondenes kirke som man sjelden opplever. De vil framføre verket «Ma.org Pa.git» der lyder og teksturer utforskes gjennom bruk av elektronikk og instrumenter.

Og så skal Ingrid Andsnes, som nylig hadde sin Carnegie Hall- debut, holde en solo klaverkonsert basert på Steve Reichs musikk.

Euphonist i FMKN, Ann-Julie Skarpmo, har fått skrevet et splitter nytt verk for euphonium og korps av den finske komponisten Jukka Linkola, og skal urfremføre det under åpningskonserten.

Fotefar skal holde konsert i galleriet; det samme skal Pianist Sindre Myrbostad og sanger Hege Steenhoff Hov.

Saksofonisten Ola Rokkones kommer med et musikalsk samarbeid med cellist og saksofonist Hans-Urban Anderson fra MiNensemblet i Narvik.

I galleriet skal kunstner Dora Galveia ha et kunstopplegg for barn.

Festivalen arrangeres 4. - 7. februar.

Kommer: Det norske blåseensemble
festivalmusiker: Jennifer Torrence Foto: Make Art