BYUTVIKLING: Slik ser Harstad Skipsindustri for seg det gamle verkstedområdet. Statoilbygget står nede på spissen i sør, med mulighet for flere nye bygg bak. Til høyre for dokka (det hvite området) ligger det som kan bli åpnet for publikum, med park, kafé, kulturarena og lignende. Helt til høyre er to verneverdige bygg revet og gjort plass for butikker, park og leiligheter. Stien langs sjøen er tegnet inn langs kaia, gjennom området og forbi Statoilbygget og ute på den nye kaia til Harstad kommune nede til venstre. Den nye scenen blir der det står museum like ved det røde punktet.

Sør i sentrum ligger Harstad vugge. Det var fra verkstedtomta til Kaarbøverkstedet byen vokste frem. Nå kan dette området bli en vakker og levende utvidelse av sentrum av Harstad med en kombinasjon av kultur, næring, boliger og handel, i tett tilknytning til resten av byen.

Det skrev vi for et år siden, da direktør i harstad Skipsindustri, som eier tomta, Ola Karlsen presenterte planene for den delen av Kaarbøverftet som ligger nærmest sentrum.

Les mer: Vi vil gjerne gi noe tilbake.

Torsdag formiddag kom man et steg nærmere. Da ble planene om en ny scene i det gamle støperiet lagt frem.

Bygget, som står noen meter unna dokka, og med en sidevegg i Fjordgata, står i dag tomt og preget av forfall. Men en investering på 7,5 millioner kroner i et privat-offentlig samarbeid kan utvikle bygget og ferdigstille det for bruk til konserter, forestillinger, foredrag og andre arrangementer.

- Vi har ikke konkludert på driftsform eller hvem som skal drive det, men har vært i dialog med blant annet kulturhuset og festspillene både om bruk og for råd om hvordan man best mulig kan legge til rette for kulturell virksomhet i bygget, sier Ola Karlsen.

Det er tenkt å erstatte portene med glass, slik at man kan se rett ned på dokka og høre hammerslagene fra verftet.

Flere av byggene på Kaarbø-området er i dag fredet, og det jobbes nå med en plan for fremtidig bruk.

- Vi har en god dialog med vernemyndighetene om hvordan vi kan utvikle området slik at det primært ivaretar verkstedindustrien sitt behov, men ser også på hvordan vi kan gjøre området attraktivt for byen, sier Karlsen.

Også Stien langs sjøen ligger inne i planene.

- Vi har inne søknader om finansiering hos flere, og håper å kunne ta et steg nærmere i første kvartal til neste år, sier Karlsen.

Finner man driftsform og endelig finansiering, så kan scenen være oppe å gå allerede i løpet av første halvår 2016.