Gratangen: Arkitekt Agnar Kalseth og sønnen Kyrre står bak utforminga, og samarbeidspartnere har vært Bærekraftig Utvikling. Magnus Nikolaisen var byggherre.

Det bygdestyrte prosjektet seiler nå opp som en av landsdelens fineste arkitekturperler i 2015.

Treskulptur

Først kom en tsunami som førte til store ødeleggelser på Jamaica og dermed hindret skulptøren Calle Örnemark å montere sin enorme treskulptur «Morgans skip» der. Med lokal innsats ble skulpturen, en markering av forliset til "Oxford", skipet til den kjente kaperen, sjørøveren og admiralen Henry Morgan, i stedet plassert på Klemneset i Nord-Gratangen. Stedet ble døpt til Lille Jamaica, og har blitt et yndet utfarts- og konsertsted.

Skulpturen ble reist av lokalbefolkninga, som tok i bruk spisskompetanse fra linjebygging og båtbygging. Et lokalt sagbruk bidro sterkt. Hele nordbygda i Gratangen kommune var samlet om en spenstig ide. Scene og amfi ble reist av bygdefolket, og utformet universelt. Ny infrastruktur, som vann og avløp, ble lagt ned.

- Vi ønsket et lokalt prosjekt med bruk av lokale materialer og kompetanse. Bygget skulle passe inn i landskapet, samt være rent, men også lekent og fullt av liv. Bruk av lokal gran som ble tilvirket på det lokale sagbruket ble kledning. Kledningen er uhøvlet og behandlet med jernvitirol for å gråne jevnere og raskere. Kontrastfelt i oker ble bevisst brukt i inngangparti for å skape en inviterende og varm hovedadkomst. Glassutsmykninger av den Gratangen-baserte glasskunstneren Linn Kjersti Kalseth er integrert i byggets vegger, små smykker som filtrerer farget lys inn i bygget. Hele taket er dekket av spiler i nedtonede jamaikanske fargenyanser skaper et dynamisk og inspirerende miljø for tilreisende, heter det i beskrivelsen av prosjektet.

Utvikling

Captain’s Cabin har lavt budsjett, og er designet for å huse opp mot 30 gjester i kort tid, og noen få gjester over lenger tid. Den har tilbud for besøkende med to toaletter, der ett er tilpasset handikappede, kafe med kjøkken for servering av enkle retter samt salg av lokalprodukter og oppholdsrom med utsikt mot skulpturen. Hytta skal også snart romme sitt eget lille kaffebrenneri fra den lokale kaffe- og opplevelseleverandøren Rastafjord.

Bygget ble åpnet i 2014 - nesten ferdig. Lavbudsjetter og dugnadsinnsats er både hindring og inspirasjon i prosjektets videre liv og utvikling.

Den komplette lista over nominerte blir offentliggjort i dag, og vinneren er klar 29. oktober.

Ariktekt Agnar Kalseth, med flere gode hjelpere, står bak utforminga av Captain's Cabin i Gratangen. Foto: Knut Godø