Harstad Forventningene var høye like før ILIOS-festivalen åpnet dørene for konserten "Horisonter".

Tre særpregede utøvere med tilnærmet legendestatus innenfor sine respektive miljøer, skulle forene sine kunstneriske krefter. Trompeteren Arve Henriksen har helt siden slutten av 80-tallet vært en ledende utøver i både det norske og internasjonale jazzmiljøet.

Eirik Raude har gjort det meste en klassisk slagverker kan drømme om, mens Asle Karstad er lydmannen de største artistene kappes om å bruke. I Harstad har han tidligere blant annet sørget for utmerket lyd på Kari Bremnes og Sissel Kyrkjebø sine konserter.

På en bortimot mørklagt scene startet reisen. Henriksens luftfylte toner sendte tankene ut i et åpent landskap. Raude fargela landskapet med mørk marimbaklang. Førstnevnte vekslet mellom ulike trompeter og elektronisk skapte lyder. Slagverkeren hadde et stort spekter av instrumenter å spille på, og han lot ikke en brukket finger hindre hans musikalske utfoldelse.

Den drøyt timelange konserten besto av to sekvenser, og begge vekslet stort i intensitet og dynamikk. Assosiasjonene underveis var mange. I det ene øyeblikket befant jeg meg på en undergrunnsbane, før jeg i det neste var på en slette langt avsted like før solen står opp. Et annet øyeblikk vekket krigsredselen.

Lyden ble projisert rundt i hele lokalet og bidro til en større romlighet enn hva man forventer på konsert. Stillheten blant publikum var påtakelig, og alle i salen henga seg til opplevelsen, med unntak av et par stykker i front som ikke greide å la mobiltelefonen ligge i ro.

Et møte med tre så gode utøvere er kompromissløst. Her er publikumsfrieriet totalt fraværende. Greier man imidlertid å være tilstede i nuet og ta inn over seg det som formidles fra scenen, er reisen man får ta del i, en opplevelse verdt å få med seg.

Fakta

ILIOS 2015

"Horisonter"

med Arve Henriksen, Eirik Raude og Asle Karstad

Harstad Kulturhus, Storsalen scene - lørdag kveld

Publikum: 70

Den sparsomt lyssatte scenen skapte stemningsfullt lys. Foto: Inga Helene Juul
Arve Henriksen og Eirik Raude bevegde seg i et spennende musikalsk landskap Foto: Inga Helene Juul
Arve Henriksen stilte med flere ulike trompeter pluss elektronisk bearbeidede lyder. Foto: Inga Helene Juul