Lager "Sang te byen" på nytt

At Ola Bremnes’ ”Sang te byen” handler om Harstad er velkjent, og nå blir låten bildesatt på nytt – mer enn 20 år etter at sangen ble skapt.

VED KIRKA Bremnes synger originalen av "Sang te byen", og Torbjørn Kranes videobilder skal synkes opp mot den originale versjonen av den kjente låten. Sommerscenen inngår i en dokumentar om artisten. Foto: Knut Godø 

VINGEBRUS Seilbåten "Villanda" brakte Bremnes til byen med god fart i den fine vestabrisen. Fordekksgast Øyvind Stormo holder kontroll på seilføringa. 

VERKSTED Ola Bremnes foran Kaarbøverkstedet, hvor mange titalls båter ble til, og som inspirerte artisten til å skrivbe en kabaret med industrisanger. 

nyheter>>

NRKs Bård Gudmund Tennevik Hansen er i ferd med å lage en 40 minutter lang TV-dokumentar om den folkekjære artisten, og tirsdagen ble brukt til å gjenskape ”du skal nærme deg den langsomt i fra sjøen”, slik ei av tekstlinjene lyder.

Sangen ble inspirert av en tur til Harstad med hurtigruta den gangen, og flere ganger seilte Bremnes inn leia fra Mågasundet til Harstad havn, slik at videofotograf Torbjørn Krane kunne gi  tekstlinjene ”ei kirke speilt i hav” og ”hammerslag fra verftet” bildemessig tilknytning.

Sekvensen ble filmet i forsommervær av den aller lekreste sorten, med en fin vestabris om bord på en av byens seilbåter. Materialet skal  inngå i en episode av NRK-serien ”Folk” utpå høstparten en gang.

- Serien skal være verken kulturprogram eller portrett, men vi kan ikke legge skjul på at episoden om Bremnes både inneholder portrettelementer og kulturinnslag, sier Tennevik Hansen.

Både Tennevik Hansen og Bremnes mener byen har endret preg på de vel 15 årene siden sangen ble til. Høye bygg i vannkanten har forsynt seg grovt av Harstads idylliske småbypreg.

- Vi hadde en viss dragkamp om vi skulle bruke lokale navn som Harstad og Trondenes i sangteksten, og endte på at vi skulle gjøre den mer generell. Personlig ville ikke jeg hatt noe i mot å bruke navnene, sier Bremnes. ¨

"Sang til byen" inngår i en industrikabareten "Vi som bygge skip", som Bremnes skrev til 100-årsjubileet til Kaarbøverkstedet i 1998. Låten er blitt noe nær en "nasjonalsang" for Harstad.

Etter turen på fjorden gikk ferden videre til flere steder rundt om i Harstad-distriktet, blant annet Nupen, som ikke ligger langt fra Bremnes i Kvæfjord, hvor skalden bor og de fleste av hans verk blir til.