Se hva han fant

Rune Isaksen hadde egentlig avsluttet da han gjorde sitt største funn.

Her er Rune Isaksen med funnet han gjorde forrige uke. 

Dette er noen av Rune Isaksens funn. 

Her er flere av Isaksens funn. 

Her er flere av Isaksens funn. 

nyheter>>

Rune Isaksen fra Harstad er sykepleierstudent. På fritiden er han ofte ute med metallsøkeren han kjøpte for et år siden. Stort sett finner han mye jernskrap, men dette uka gjorde han et oppsiktsvekkende funn på et jorde på en eiendom i Kvæfjord.

To timers søk

Han hadde ruslet rundt i et par timer med søkeren.

– Jeg var egentlig ferdig med søket, så gikk jeg bortover mot bilen med søkefunksjonen på. Jeg hadde sagt: Gi meg da et godt funn da, vær så snill!, forteller Isaksen til TV2.

Plutselig sa søkeren fra at den hadde funnet noe, og Isaksen startet å grave. Cirka 15 centimeter den i jorda dukket en såkalt fibula opp, det vil si en klesspenne.

- Onsdagens funn av en fibula (fibel), som er en draktspenne/klesspenne er datert av Fylkesarkeologen i Troms (Ragnhild Myrstad) til å være fra eldre jernalder. Det vil si kanskje 2000 år gammel, sier Isaksen til ht.no.


Vakkert

- Funnet blir beskrevet som et særskilt vakkert, unikt og spennende funn, sier han.

Ofte er slike funn skadet, men denne gjenstanden hadde bare en liten skade.


Rune Isaksens funn

Se hva Rune Isaksen har funnet i jorda her i området.

 

- Det er jo helt utrolig etter at den kan ha ligget der i godt over tusen år, sier Isaksen.

– Vi tror at det er en spenne som skulle brukes til å binde klesdrakten sammen, sier arkeolog Ragnhild Myrstad i Troms fylkeskommune til NRK. Hun mener spennen trolig er nesten 2000 år gammel.

–Da snakker vi om så langt tilbake som omtrent 160 år e.Kr. Dette er ikke et funn som vi har mye av i Nord-Norge. Når vi sammenligner den med andre funn så ser vi at den ligner på en spenne som er funnet i tidlig romertid, sier Myrstad til NRK.

Flere funn

I bildeserien her kan du se bilder av andre gjenstander Isaksen har funnet. Tre av dem er fra det unike metallsøkerfunnet fra onsdag, i tillegg til andre funn fra periodene eldre  jernalder, vikingtiden, middelalderen og nyere tid.

Lokalhistorie

-Jeg startet med dette etter å ha drevet med slektsforskning for et par år siden, sier Isaksen til ht.no.

Slektsforskninga var i forbindelse med et slektstreff som Isaksen var medarrangør av. I den forbindelse begynte han å interessere seg for lokalhistorie.

- De første dagene, etter å ha fått metalldetektoren hjem ble brukt til å gjøre meg kjent med detektoren i egen hage. Nyere mynter, spiker og annet skrot ble funnet og memorert på lyd og display. Etterpå utvidet jeg søkefeltet til tilfeldige steder som strender, skog og åkere. Selvsagt med tillatelse fra grunneiere. Etter å ha gjort meg skikkelig kjent med detektoren, begynte iherdig lesing av lokalhistorie. Det ble etter hvert ikke tilfeldig hvor jeg dro på søk, sier han til ht.no.

Inspirasjon

Funnet på onsdag var en stor inspirasjon, sier Isaksen.

-Funnet var så absolutt et boost, men jeg har funnet mange flotte funn fra før, sier han.

Isaksen har totalt levert 88 funn til Fylkesarkeologen i Troms/Tromsø Museum.

- Jeg har også 10-15 nye ligger klar i ziplock-poser i kjøleskapet mitt. De aller fleste av disse funnene er eldre enn 1537. Noe er vikingtid og noe er jernalder. Men det eldste og vakreste jeg har funnet, det er denne FIBULA som jeg fant på onsdag, sier han.

Se flere av Isaksens funn her.

- Det er jo helt utrolig etter at den kan ha ligget der i godt over tusen år, sier Isaksen.