- Sparer 315.000 kroner i året

Ibestad kulturhus varmes opp av lokale gründere. Det blir både miljøvennlig og billig.

Lokalt og internasjonalt Polar Energi og gründer Lars Hansen har fått internasjonal oppmerksomhet. Foto: Kjell Magne Angelsen 

nyheter>>

Polar Energi er det lokale selskapet fra Ibestad som nå ventes å slå gjennom internasjonalt etter at de nå er igang med pilotprosjekter i hjemkommunen og Salangen. Gründer Lars Hansen har utviklet varmeteknologien som nå skal varme opp Ibestad kulturhus som inneholder svømmehall, bibliotek, kino og festsal.

- Ibestad er en liten kommune, men vi har en veldig innovativ entreprenør som har fått til noe som vekker internasjonal oppsikt. Det er spennende, sier ordfører Dag Brustind.

Han sier at kulturhuset skal være et signalbygg som andre kan se til for å hente ideer og inspirasjon.

Kan brukes på flere bygg

- Beslutningen om å bruke Polar Energis nye løsninger for oppvarming ble tatt i fjor. Mange andre bygg, som rådhus, skoler og sykehjem i tillegg til private boliger, kan bruke denne teknologien, sier Brustind.

Kostnadene på ombyggingen er på rundt 600.000 kroner, og ordføreren gleder seg til å se effekten.

- Utgiftene er små i forhold til det vi håper å kunne spare på lang sikt, sier han.

Lars Hansen sier at de har beregnet innsparinger på kulturhuset på 315.000 kroner året.

I dag har Polar Energi to ansatte, men med flere bestillinger på plass og internasjonal interesse kan dette øke raskt i inneværende år, sier Hansen.

Samarbeidsprosjektet mellom Ibestad Kommune, Innovasjon Norge og selskapet Polar Energi AS, har bidratt til at Ibestad Kommune, som en av landets første kommuner, nå ikke bruker fossile brennstoff til drift av kommunale bygninger og er såkalt «oljefri». Hele oppvarmingsbehovet, samt varmtvann til svømmebasseng, dusjer og annet, håndteres av Polar-systemet.

Selskapet jobber nå med teknologi til privatbruk og eneboliger, samt større industrielle bygg.

- I Harstad har vi nå samarbeid med Vann og Varme AS. Da trenger man vannbåren varme for å bruke systemet til store, potensielle innsparinger, sier Hansen.

Sparer på drift fra Ibestad

Daglig leder Lars Hansen sier at det er mange fordeler ved å ha drift og utvikling i hjemkommunen.

- Ibestad kommune prøver å legge ting til rette for oss. Innovasjon Norge ser også på det som en stor fordel at vi etablerer oss utenfor de store byene. Leiekostnader og lønnskostnader blir heller ikke så store, sier Hansen.

Ved siden av arbeidet med Ibestad kulturhus jobber selskapet med en pilot i Salangen og Gratangen. I 2013 hadde selskapet Polar Energi rundt 4 millioner kroner i omsetning.