- Kvalmende harselering

Etter at landbruksminister Sylvi Listhaug prioriterte bakeribesøk framfor Landbrukshelga i Harstad kalte lederen henne ”bollemus”.

FÅR KJEFT: Flere bønder beklager ordbruken fra Egil Norheim under lørdagens avslutning av Landbrukshelga. Foto: Gard L. Michalsen 

nyheter>>

Hålogalandssamlinga – Landbrukshelga gikk mot slutten lørdag da leder Egil Norheim fra Sortland tok ordet. Irritasjonen over at den nye landbruksministeren, Sylvi Listhaug, ikke møtte opp boblet da over.

– Jeg sa vel noe slik som at det nå ble naturlig å kalle henne "bollemus" siden hun dro til et bakeri i stedet for å komme til oss, sier Egil Norheim.

Rundt 100 deltakere skal ha vært i Nordic Hall da ordene fra lederen av samlingen i Harstad falt. Flere av de som hørte på reagerer sterkt på karakteriseringen.

– Vi hadde en fantastisk dag på lørdag før Nordheim sa dette. Utsagnet er kvalmende, både fra et menneskelig og kvinnelig synspunkt. Slik harseleringen med statsråden kan man ikke godta, sier Andreas Lund.

Ikke representativt

Berit Nergård Nyre, Landbruksdirektør i Troms, sier at uttalelsen ikke er spesielt heldig.

– Dette er nok ikke representativt for kvinnesynet i landbruket, og kanskje heller uttrykk for frustrasjon hos arrangøren. Uansett er det ubetenksomt å si denne typen ting i det offentlige rom – det mener jeg både generelt og når man tenker på kvinnesyn, sier Nyre.

Trond-Inge Vebostad i Småbrukarlaget sier at uttalelsen er grov og usaklig, men forstår frustrasjonen som ligger bak.

– Jeg hadde også gledet meg til å gi henne litt voksenopplæring på samlinga. Jeg tror ikke statsråden har en veldig god forståelse av landbruket der det virker som om hun bare vil la markedet styre. Landbruket er gjennompolitisk og det håper jeg hun forstår etter litt tid i jobben, sier han.

– Folk lo av spøken

Egil Norheim forstår ikke at noen kan ha tatt seg nær av uttalelsen.

– Det ble selvsagt sagt på spøk og etter uttalelsen kom det latter fra salen. Måten jeg sa det på burde ha røpet at dette ikke var på alvor, sier Nordheim.

Han sier at bakgrunnen for uttalelsen var at 160 bønder var samlet i Harstad.

– Og da drar hun til Møre på et bakeri i stedet for å komme hit. Det var faktisk ingen fra departementet som kunne komme til Nord-Norge. Når hun prioriterer et bakeri, da blir vi provosert, sier Norheim.

Selv om han ikke ser det skadelige i uttalelsen, vil han ikke bruke karakteristikken "bollemus" igjen.

– Hvis folk reagerer vil jeg ikke gjøre det. Hvis uttalelsen gjorde noen veldig vondt, og statsråden reagerer, så kan jeg selvsagt beklage det, sier Norheim.

Fra statsråd Listhaugs kontor har Harstad Tidende fått beskjed om at Listhaug ikke ønsker å kommentere saken.