Ørkesløst Vikings-tap mot Eagles

Haratad Vikings 84 - Ulriken Eagles 89. Vikings måtte bite i gresset for Eagles i Harstadhallen onsdag kveld. Vikings mista kontroll og grep etter å ha vist svært lovende takter i store deler av kampen.

  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

nyheter>>

Vi er få minutter unna kampstart. Harstadhallen er fylt til randen, et foreløpig tips går ut på at vi er minst 700 tilskuere til stede. Nasjonalsangen blir sunget ettersom det dreier seg om et norgesmesterskap. Gutan på begge lag tar en siste oppvarmingsrunde mens Mjødberget renser strupene og gjør en power-cheer.

Noen priser skal deles ut, blant annet til Jan Korshavn, årets dommer i Basketligaen.

Mario Woodson får prisen for beste returtaker.

Beste straffeskytter i ligaen er Robertas Bitinas, som har hatt et skarpt møte med en frisør, og vi kan se at det endte på ca 4 mm jamn høyde over heile kalotten.

Mye står på spill når Harstad Vikings og Ulriken Eagles barker sammen i Harstadhallen onsdag kveld. Følg kampen på ht.no fra ca 1830.

For å skaffe seg nødvendig psykologisk moment er det uhyre viktig for begge lag å vinne denne tredje kampen av i alt fem i sluttspillet i Basketligaen.

Vinner Vikings denne tredje av i alt fem, blir oppgaven mye enklere mot Ulriken hjemme kommende søndag. Taper Vikings blir søndagen i Bergen et sant helvete å komme til.

1. periode

Thomas Vangen legger første to poeng til Vikings, og Eagles var heldig 12 sekunder senere. Vikings i offensiv igjen, og Peter Bullock lander oppå reservebenken til Vikings

Christian Fonnes legger på to poeng, og Vikings fomler vekk returen. Det straffer seg, Eagles smetter inn en fin kurv. Men Thomas Vangen svarer lynkjapt. 6-4 blir 6-6 etter at Eagles putter en fin toer, og laget lurer ballen fra Vikings.

To opplagte, skåringskåte lag er på banen nå. Det er humør, tøff og kalkulert kamp, herlig innsats - og et drapsforsøk fra Audun Eskeland mot Jeff Rogers på en framstorm. Ikke pent. Rogers rister kløen av seg, og planter begge straffer sikkert inn. 10-6. Fine ting fra begge sider, helt nydelig basketspill.

Vikings glemmer å taite igjen i forsvar, og Eagles er ikke sene om å stikke nåla inn. Mario Woodson blir tatt under egen kurv, og får ekstraskudd. Sikkert inn. 13-8.

Dette er farlige vikinger. Mario Woodson snapper en ball, kjører fram og smetter i kurven på en måte som får Eagles-ledelsen til å kalle taimout, og gripe alt de har av tavler og fargeblyanter.

Eagles sliter kraftig, sjøl om Vikingsforsvaret har plukkråtne hull. 15-10 sånn ca ved halvspilt periode.

eagles har ikke gitt seg, og gjør fine ting. Eskeland sørger for to poeng i et spill hvor Vikings var uten sjanser, men Martin Rajniak har også noen triks. Han dønker ballen nedi etter et framspill fra Rogers - utagbart. 17-14.

Tre minutter igjen av perioden, Jeff Rogers blir tatt stygt på et hurtigløp, og legger to straffer, sikkert som et lås. Han får et tredje skudd også, ettersom han ble tatt ned i et trepoeng-sone. Det vil si: Nå tenker dommeren en gang til, og lander på en annen konklusjon, og det blir ikke noe tredjeskudd. Du må formodentlig være fylkespolitiker for å skjønne hvorfor.

Okei, vi spiller basket igjen, la byråkratene bare holde på. Hvor mye rot går det å lage på ett minutt spilletid i basket, tro?

Audun Eskeland bommer veldig urovekkende, på en temmelig opplagt sjanse. Bitinas, Gabela og Risshall er kalt til ansvar. Eskeland bommer igjen stygt, og Stemmen fra Mjødberget leter fram de ekleste kommentarene i møkkabæggen for å ettertrykke det psykologiske overtaket.

Psyke og treffsikker hånd går - heh - hånd i hånd i basket, og Sanel Gabela vipper folket opp på to i sluttsekundene med sin - og Vikings' - første trepoenger i kampen. 26-21. I selve sluttsekundet av perioden legger Ivan Djerman inn en toer for Eagles, og perioden går ut på stillinga 26-23.

2. periode

Perioden åpner med et kraftslag fra Vikings, før et minutt er gått står det 28-23 på tavla. Mjødberget forsøker å skremme treffsikkerheten ut av håndleddet på Eagles' andre Ivan, nemlig Jerinic når han skal ta straffe, men lykkes ikke.

Björn Risshall smeller like godt inn en kurv som svar på tiltale. Risshall tillot seg nok litt liberalt håndarbeid mot Peter Bullock, som får to straffer til trøst. Men hva er dette? Brett Gravitt snapper ballen fra et forbauset Vikings på raid og har banen for seg sjæl. Eagles følger opp med Audun eskeland, som plugger en fin treer, og er oppe i rompa på Vikings - og forbi for første gang i kampen!

Tre minutter er gått. Jeff Rogers, David Hammer tar et kaffeslabberas med en av dommerne, og blir enig - eller kanskje ikke. Vikings skårer, det står 35-35, og Marco Elsafadi kommer inn. Risshall spikrer skoa til Peter Bullock til parketten, og mannen kommer ikke opp på første hopp, andre hopp, tredje hopp. Like godt du setter deg på ham, Björn, og bli ferdig med det.

To straffer får Bullock for det. Jaja. Og nå surrer det bier i maskinen hos sekretariatet også, som må ha taimout for å holde revisjon på poengene. 35-37, rødt på svart.

Elsafadi ser spøkelser. I alle fall sto det ingen nede i by-hjørnet, dit han sendte en pasning. Det medfører at Peter Bullock sender eagles opp i hele fire poengs ledelse. Jeff Rogers vil ikke ha noe av det. 37-39. Halvspilt periode - og Rogers får ett ekstraskudd - som går inn.

Mye frem og tilbake nå, fine detaljer fra begge lag, mye ekte garbitsj også, for den del. Martin Rajniak ser sitt snitt, og lurer inn en flott ball. Alle setter alle straffene, tror ikke noen har missa en eneste straffe så langt i kampen.

Et syn: To svære vikinger RØSKER ballen fra Audun Eskeland - og får lov til det. Mario Woodson blir tatt under bortelagets kurv og legger begge i kurven. To minutter igjen. 43-47.

Eagles tar taimout, med fem poengs ledelse. Ingen vits å tape en eneste periode. Vangen, Woodson, Rajniak, Rogers og Fonnes. Eagles har satsa høyde. Jeff Rogers logger tredje feil, og Calix Black N'Diaye drøpper seg ferdig. Og treff. Og...treff. Robertas Bitinas hopper inn og blir dømt for skritt. Rajniak er framme med lengste fingeren, og får nesten snappa ballen. Eagles offensiv, men kaver - og bommer. Woodson snapper. Rajniak skårer. 45-49. Sekunder igjen. Hadde vært fint med likt utgangspunkt etter halv kamp. men man kan ikke få alt. Perioden ender NESTEN likt, 47-49.

3. periode

Perioden åpner der forrige sluttet, et par-tre poengs differanse, og Vikings med åpenbart trøbbel bak. Fonnes, Vangen, Rogers, Rajniak opg woodson utgjør et spisset lag, for her skal hentes inn noen gode poeng. Men eagles biter godt fra seg, sulten på seier.

Jeff Rogers viser vei. 51-54. Fine drag fra Woodson. En nydelig - og farlig retur - fra Eagles. Men Woodson er fort oppe på hesten igjen, og viser ustoppelig styrke, høyde og treff. 53-58. Diffeansen på fem poeng har bitt seg fast i kampen. Woodson stjeler returer så det er en fryd for et modershjerte. Men Eagles har slettes ikke tenkt å parkere mopeden. Rajniak gjør ei blemme med en kontant pasning - til en Eaglesspiller.

ROGERS smeller inn en viktig ball. 57-62. Eagles svarer øyeblkkelig, og en anelse desperat. ROGERS legger en ny toer. 59-62. Og får straffe! Intens hete i kampen. Nå skal det gjøres. Nervene står spent som pianotråd i spillerne. Det er tid for store feil og store bragder. JESS - THOMAS VANGEN putter en fin ball. LIKT. Og Vikings snapper ballen. Audun Eskeland har det derre blikket, som får ham til å løpe når han like godt kunne ha gått. Pang. 62-64. Eskeland kjenner at det psykologiske slaget står nå - akkurat nå. Christer Fonnes forsøker seg på en artig snurr til Rainiak - og er ikke i nærheten. Eagles stjeler ballen, men Vikings venter med breie bringer og bråstopper alt rødhvitt på framrykk.

Kontant som et neshorn på driv. Halvannet minutt igjen av perioden. Ikke vært skåra siden Adam la Isak på en stein og ville skjære indrefileten ut av ham. MARIO WOODSON putter en toer. OG BLOKKERER med hele seg motangrepet.

I sluttsekundene - på stillinga 64-66 tar Vikings taimout for å gjøre et siste forsøk på å glatte over det forsmedelige periodetapet. Robertas Bitinas forsøker seg på å putte i det tredje siste sekund fra en sideposisjon, men bommer. Sorry, men Eagles leder fremdeles med to poeng etter tre perioder.

4. periode

Siste og avgjørende periode åpner med at Robertas Bitinas er utpå og får sin første feil i kampen. La det være sagt med en gang at det er en sjeldenhet. Er det nysveisen? Tror han kan parkere snillismen, her er en kamp som skal vinnes, har han tenkt på det? Han klistrer seg til Brett Gravitt, og hindrer ham med all god vilje å gjøre noe som helst i angrep. Tenk å gjøre så mye ugagn for en annen stakkar - fine greier!

Kampen bølger fram og tilbake i store dønninger. ROBERTAS BITINAS legger kveldens vakreste trepoenger. 70-70. Men så dømmer dommerne feil i Peter Bullocks favør, og publikum blåser hull i Harstadhallens tak når de ødelegger begge straffene hans. Stillingen står.

Vikings på oppløp. MARCO ELSAFADI gjør storbragd med å etterpumpe et bomskudd fra Rogers, og sørger for ledelse. Ivan Djerman kødder så hardt med Robertas Bitinas at han får to straffer i belønning, og dette er VIRKELIG kvelden for straffepresisjon. Og det er kvelden når det begynner å hangle for Eagles, og pasninger blir bare surr. Bitinas gjør en 760-graders helix-kurve opp mot kurven mens han er i lufta, det er rein ballett - og var det noen som sa ballføring? Det der kommer Audun Eskeland til å drømme om i natt - i langsom kino - om og om igjen...

To blokker av stål står mot hverandre akkkurat nå, det er nervenes og nevenes kamp. Bitinas har piggtråd i sentrale deler av systemet, han plugger sine to straffer maskinmessig. 76-72. Fire minutter igjen. Der tenker jeg slaget er vunnet.

Eagles gir seg ikke. Calix Black N'Diaye er livsfarlig og svirrer inn en ball. 76-74. Ivan Djerman legger laget opp i likt. Tredje minutt fra slutten. JEFF ROGERS LEGGER en virkelig vakker kurv, rolig, høy, gjennom et merkelig passivt Eagles-lag.

Marco Elsafadi får dømt to straffer mot seg, og Eskeland putter begge. 78-78 og to drivsvette minutter igjen. Rogers posisjonerer seg, men bommer. Pass på N'Diaye nå - han stikker som en bi. Halvannet minutt igjen. Det er desperasjon i begge leire. Eagles putter to straffer. 78-83. Dette skal vi ikke ha for mye av. Mario LEGGER PÅ TIL 80-83 - folk vræler D-fence, d-fence!

Vikings snapper ballen, og er PÅ RØNN IGJEN. Coach Tore Berset kaller til taimout på 49,6 sekunder igjen av kampen. Det kan synes lite, men er en hel del i basket.

Presset er på Vikings. Vi trenger en trepoenger. Bitiinas, Vangen eller Elsafadi. Vi får to skudd etter en tagning. Rajniak LEGGER FØRSTE straffe. 81-83. OG ANDRE! 82-83.

Vikings går i forsvarsmodus og får EAGLES TIL Å MISTE BALLEN. Thomas Vangen har ETT FORSØK, MEN MISSER på et langskudd. 82-83. Elsafadi feiler. Fjorten sekunder igjen, og skal taket løfte seg på hallen skal det skje nå, når Eagles' Ivan Djerman legger sin straffe. Han legger begge. 82-85.

Berset banner og forlanger taimout. Han trenger to kjappe grep. Mario Woodson blir dagens Viking, foran de litt over 900 tilskuerne. De står, alle sammen. Vikings i oppspill. EAGLES DØMMES FOR FEIL. Jeff Rogers tar den første (og jeg har brukt opp alle storbokstavene på tastaturet). og han legger andre. fremdeles fjorten komma seks sekunder igjen. det blåses og klokka f o r t s e t t e r å tikke!! krise!

Dommerne må snakke med sekretærene, det skal legges på ti sekunder. Thriller-grepene i denne filmen vil ingen ende ta. Minst tre parlamenter har samlet seg ute på banen - med hver sin agenda. Alle blir enige om at det er 13,9 sekunder igjen - at det bare gikk noen tidels sekund før det ble blåst feil.

Brett Gravitt legger første straffe - helt greit i et absolutt rabalder. og andre. jeff rogers på oppløp. Nå skjer en hel del. robertas bitinas bites med en eagles-spiller. martin rajniak må få forklart hva som skjer. åtte sekunder gjenostår, eagles i oppløp. fem sekunder igjen. dette blir tap. ingen i verden kan få eagles til å gi fra seg ballen nå - den som forsøkte å slå armen av mannen med ballen får straffe mot seg. akkurat ja. eagles vinner etter et straffekast, og kampen ender ubønnhørlig 84-89 etter den mest rotete og ut-tværte sluttsekundstriden på riktig lenge.

Jeg kan ikke la være å tenke: Ikke aldeles ufortjent. Dette gikk rett i dass. Hva dette nervepresset skal være godt for vet ikke jeg.

Dermed står det 2-1 i resultat, og den 4. kampen spilles i Bergen søndag. Det kan bli en HEL DEL VANSKELIGERE nøtt å knekke enn dagens kamp, som burde vært manøvrert i havn på en bedre måte.

(Og derrh landa storbokstavan igjen - de var skremt ut i det ytre rommet...)