Storfint besøk fra Kina

Kinas ambassadør til Norge, Zhao Jun, har vært på et nytt besøk på Andørja og i Gratangen.
nyheter>>

- Dette er mitt tredje besøk. Jeg er fascinert av naturen, fisket og den store gjestfriheten som møter meg her, sier ambassadør Zhao Jun.   

Ambassadøren hadde med seg Victor H. Chen, Europa-direktøren i industrigiganten Huawei, det kinesiske selskapet som har bygd ut 3G-nettet for Telenor og som nå setter opp det nye 4G-nettet i Norge. Med over 150 000 ansatte i 167 land er Huawai et av verdens ledende selskaper på telefoni og bredband. I et møte med Ibestad kommune ble det diskutert hvordan det er mulig å gi moderne bredbåndsløsninger til Andørja og Rolla.  

Ambassadøren hadde også med seg en delegasjon fra Neptunus Groups, et gigantisk kinesisk selskap innenfor legemidler, helsekost og kosttilskudd, med rundt 3000 butikker.   

På Engenes ble det arrangert møter med flere nordnorske produsenter av fiskeolje og andre fiskeprodukter.   

- Her er det mange muligheter for å etablere direkte kontakt mellom nordnorsk næringsliv og Kina, sier Arild Vollan i selskapet Arctic Development AS. Han organiserte besøket til Andørja og Gratangen.   

Kineserne ble imponert  

Kineserne var imponert over Arctic Aqua-sentret til Kleiva fiskefarm og Gratanglaks på Engenes.   

- Nord-Norge har her fått et visningssenter som dere kan være stolte av. Det er også høyst fascinerende å kunne få besøke en fiskefor-flåte, se laksen gå i oppdrettsmerdene, og få håndfore laksen, sier ambassadør Zhao Jun.   

Daglig leder Vibeke Aspdal i Arctic Aqua sier at det hittil har vært over 700 besøkende siden visningssentret åpnet i april.   

- Vi er glade for at sentret også er av interesse for besøkende fra Kina, sier Aspdal.   

Astafjord Slakteri i Gratangen ble også besøkt.  

- Dette er en velfungerende og moderne fabrikk. Både jeg og mine kinesiske venner var meget imponert, sier ambassadør Zhao Jun. Delegasjonen fikk også en liten fisketur med brønnbåten Grotanger.   

- Vi håper å få framtidige leveranser til Kina, sier direktør Tore Lundberg i Gratanglaks.    

Mange muligheter  

President Wang Bing i Neptunus Group sier at Nord-Norge, med sin storslagne natur og mulighetene for friluftsliv og fisking, også er et eldorado for kinesiske turister. Ambassadør Zhao Jun er enig i hans vurdering.   

- Her er det mange muligheter som må utvikles videre. Om vinteren har dere nordlyset, med andre spennende aktiviteter, og fiske kan man jo gjøre gjennom hele året. Her er det kun været som innimellom setter noen begrensinger, sier ambassadøren.   

Andørjas Adventures direktør Terje Hansen ga kineserne på Engenes en unik fiskeopplevelse. Her ble det fanget sei, steinbit, torsk og kveite.   

For verdiskapingen i Norge er Kina et meget viktig marked.   

- Kina vil snart gå forbi USA, og bli verdens største økonomi. Med sin høye befolkning står Kina for en femdel av verdens kunder. Dette er viktige og kjøpekraftige kunder som stadig får bedre levevilkår og en større middelklasse. Det er derfor viktig at Nord-Norge orienterer seg mot det kinesiske markedet, sier Arild Vollan.   

- Framtiden begynner nå, og norske politikere må strategisk ta det innover seg at vi er i ferd med å sakke akterut sammenliknet med våre naboer når det gjelder utviklingen av samarbeidet med Kina.   

Ibestads varaordfører Roy Andreassen er veldig fornøyd med besøket.   

- Møtet med Huawai var for oss viktig og også en kommune som Ibestad må legge til rette for økt kontakt med Kina, sier han.