Harstad er første friby for musikere

Som den første by i verden har Harstad sagt seg villig til å være vertskap for musikere som er forfulgt i sine hjemland for sin kunst.

FÅR IKKE OPPTRE: Den iranske sangeren Masha Vahdat får ikke lov til å opptre i hjemlandet Iran. Men i Festspillene i Nord-Norge i fjor var hun en velkommen gjest. Vahdat kunne vært en aktuell kandidat for et fribyopphold. — Men hun håndterer det på sin måte og har sluppet unna fengselsopphold. Men hun balanserer på en knivsegg, sier Jahn Lothe Eriksen i MFO. Foto: Steve Nilsen 

nyheter>>

En avtale om Harstad som friby for musikere ble undertegnet i Oslo i går kveld. Det skriver Harstad Tidende.

Fribyordningen har eksistert siden 1994, men har til nå bare vært en ordning for forfattere. Ideen kom fra forfatteren Salman Rushdie, som foreslo et nettverk av byer der forfulgte forfattere kunne søke ly for en periode.

Reagerte raskt

Musikernes Fellesorganisasjon tok i 2011 kontakt med Troms fylkeskommune, der fylkeskultursjefen tente på ideen.

– Fylkeskultursjefen reagerte raskt, og siden har vi drøftet frem og tilbake og fant at Harstad er et praktisk og velegnet sted. Og Harstad var ikke vonde å be, sier prosjektleder Jahn Lothe Eriksen i Musikernes Fellesorganisasjon til avisen.

-Vi har vært i kontakt med flere andre, men Harstad var raskest ute. Dermed blir Harstad verdens første friby for musikere, slår Lothe Eriksen fast.

Og det foran større byer som København og Stockholm.

Drives av Kultur i Troms

Ordfører Marianne Bremnes er glad over at Harstad nå blir friby. Før hun ble ordfører var hun daglig leder i Kultur i Troms, og det er denne organisasjonen som på vegne av fylkeskommunen er vertskap.

– Fylkeskommunen skal drive dette gjennom min gamle arbeidsplass, Kultur i Troms, som vil kunne bistå med oppgaver og arbeid. Festspillene er også veldig entusiastisk for ordningen og kan være en god samarbeidspartner i prosjektet, sier ordfører Marianne Bremnes.

For Harstad som et musikalsk kraftsentrum handler det om å utnytte det å være en trygg havn for utsatte musikere, mener hun.

– Vi viser at vi setter ytringsfriheten høyt og at vi går i bresjen for kunstnere som ikke får bruke sin kunst i hjemlandet. Det er viktig for en by å fronte at ytringsfriheten betyr mye, sier Marianne Bremnes.

Skal bli i to år

Harstad blir nå pilot for fribyordningen for musikere, selv om det er mye å hente fra den samme ordningen for forfattere.

– Veien blir vel til mens vi går. Vi har lært mye av forfatterordningen men noe skal vi også erfare selv. Det er viktig at vi har Harstad på plass — viktig å komme i gang, konstaterer Jahn Lothe Eriksen i MHO.

Aktuelle musikere foreslås av Freemuse, en uavhengig internasjonal organisasjon som arbeider for ytringsfrihet for musikere og komponister over hele verden. Deretter plukkes en kandidat for et harstadopphold ut av MFO og Kultur i Troms i samarbeid.

– Musikeren skal være i Harstad i to år. Deretter skal en ny musiker inn. Vi håper jo at Harstad fortsetter og tar imot nye, sier Lothe Eriksen.

Musikernes Fellesorganisasjon er prosjektets hovedsete i Norge. MFO samarbeider med Norsk forening for komponister og tekstforfattere, Landsorganisasjonen og flere nordiske musikkorganisasjoner. Utenriksdepartementet og kulturdepartementet er inne med finansiell støtte til prosjektet.