Sjef for Lånekassen

Harstad-kvinnen Marianne Andreassen er ny toppsjef i Statens lånekasse for utdanning.

SJEF I LÅNEKASSEN: Harstad-kvinnen Marianne Andreassen (51) har tatt over som øverste sjef i Statens lånekasse for utdanning. 

LEDER I LÅNEKASSEN: Harstad-kvinnen Marianne Andreassen (51) er klar for nye oppgaver. Nylig overtok hun jobben som sjef i Lånekassen, med en utlånsportefølje på 120 milliarder kroner. 

nyheter>>

51-åringen fra Hålogalands gate i Harstad har bred og lang erfaring fra det politiske livet i Finansdepartementet som statssekretær — og erfaring fra statlig og privat virksomhet, både som fagøkonom og leder.


Fire statsråder

– Jeg har jobbet for fire statsråder som statssekretær da Gro Harlem Brundtland og Torbjørn Jagland satt som regjeringssjefer på nittitallet, forteller Andreassen, som forlot hjembyen Harstad etter videregående skole. Hun har hatt Sigbjørn Johnsen og Jens Stoltenberg som sjefer i perioden i Finansdepartementet.

Det skjedde i perioden fra 1992 til 1997. I 1997 gikk Jagland av som regjeringssjef. Det som følge av at Arbeiderpartiet ikke oppnådde over 36,9 prosent av stemmene i valget.

— Jeg har de siste årene jobbet som leder, først i det private som konserndirektør i SpareBank 1 Gruppen og deretter som den første direktøren i Direktoratet for økonomistyring, som ble etablert under Finansdepartementet i 2004.


Nordpå

– Jeg har siden jeg flyttet til Oslo etter videregående skole, vært innom Harstad 2-3 ganger i året.

– Min mor bor fortsatt i barndomshjemmet i Hålogalands gate. Min søster, Lisbeth Buunk, bor også i Harstad, sier Marianne, som kan kalle seg for en av landets øverste lånesjefer.

Statens lånekasse har 310 ansatte fordelt over fem regionkontor over hele landet og hovedkontor i Oslo.

Hun har en utlånsportefølje på 120 milliarder kroner. Lånekassen har 920.000 kunder som enten er under utdanning eller som betaler tilbake på studielånet sitt.


Elektronisk

– Statens lånekasse har svært mange unge låntakere. Fra videregående skole og oppover. Lånekassen har de siste årene stadig forbedret seg elektronisk. I dag søker alle som søker støtte fra oss på nett og de svares elektronisk, sier Marianne Andreassen, som i november overtok nøkkelen til sjefkontoret til Lånekassen på Økern i Grorudalen. Lånekassen er blant de beste i staten på modernisering.

Til daglig er hun bosatt på Nordstrand i Oslo.Noen fakta om Lånekassen:


– Lånekassen har over 920 000 kunder. I undervisningsåret 2011-2012 delte Lånekassen ut 21,5 milliarder kroner til elever og studenter i Norge og utlandet. Antallet støttemottakere øker med ca. 60 000 hvert år. Yngste kunde er 15 år, eldste er 65.

– Lånekassen har 312 årsverk. Hovedkontoret er i Oslo, men Lånekassen har også regionkontorer i Ørsta, Stavanger, Trondheim, Bergen og Tromsø.

– Lånekassen behandler over 1 million saker årlig. Over 60 prosent av alle søknader om stipend og lån behandles maskinelt, det vil si helautomatisk.

– Utlånsporteføljen (utestående utdanningsgjeld) utgjør i alt 119,2 milliarder kroner.