Lei av mørktidsdepresjoner

Drømmer du om sydentur på blå resept? Glem det. Myten om mørketidsdepresjonen er overdreven.
nyheter>>

Nye data fra Italia tar knekken på myten om mørketidsdepresjon som et nordnorsk fenomen en gang for alle.

Dette skriver Tromsøflaket på sine nettsider i dag.

Forskere fra Universitetet i Tromsø har sett seg lei på at det har gått inflasjon i bruken av betegnelsen mørketids- eller vinterdepresjon – ikke minst i landets nordligste fylker.

- Mørketidsdepresjon er en konstruert sykdom, sier forskerne Greta Brancaleoni og Vidje Hansen. Nå presenterer de nye data fra Italia som knuser myten om mørketidsdepresjonen som et nordnorsk fenomen, sier forskerne i artikelen som er publisert på nettsiden Tromsøflaket tirsdag.

Dermed kan kanskje en del nordlendninger ha mistet en gammel bortforklaring for å ha en dårlig dag. Og i tillegg kan landsdelens fastleger være i ferd med å miste en del av pasientgruppen sin i nord. En kan vel osgå fastslå at tanken om å få sydenreiser på blå resept er i ferd med å bli torpedert av noen forskere ved Universitet i Tromsø.

Konstruert sykdom

- Myten om mørketidsdepresjonen som et nordnorsk fenomen. Dette er en sykeliggjøring av befolkninga basert på en diagnostikk som i beste fall er tvilsom, sier Vidje Hansen, professor i psykiatri ved Universitetet i Tromsø på nettsidene til Tromsøflaket i dag.

(nettdesk@htgm.no)