Knut Godø"/>

-Tromsøpudlene sviktet Bjarkøyfolket

- Tromsøpudler! fnyser Frode Bygdnes, med klar adresse: De rødgrønne fylkespolitikerne fra Sør-Troms.

  Foto: Knut Godø

nyheter>>

Han er fly forbanna på sørfylkets politikere, som han mener sto for et svik i særklasse overfor befolkninga på Bjarkøy, da de i fylkestinget lot Tromsø-dominansen få fritt spillerom. Sørfylkepolitikerne la seg på rygg og logra for et fylkesråd som løp rundt og pisket stemmer.

Det resulterte i at Kveøybrua ble godtatt mens den langt større og mer omfattende Bjarkøyforbindelsen ble nedstemt - på et fillegrunnlag, mener Bygdnes.

– Her ligger annet under. Bjarkøyforbindelsen ble beleilig rydda unna for i neste omgang ikke å forstyrre Tromsøfraksjonens storstilte planer om jernbane, utbygd E8 og - selve gullfuglen - Tromsø-OL. Hvis de får det til, kan det øvrige fylket se langt etter utviklingsmidler i lang tid.

Raser mot pudlene

I et leserinnlegg i Harstad Tidende tirsdag raser Bygdnes mot Sør-Tromspolitikerne, og han advarer mot å gi Bjarkøys befolkning skylda for manglende engasjement. Han mener de var sjanseløse i fylkestinget, at løpet var lagt før møtet, og at Tromsø-fraksjonen er villig til å valse over svakere regioner for å få det som de vil.

- Bjarkøyforbindelsen var et for stort prosjekt. Den kunne blokkert for Tromsøs såkalt "nasjonale" stormannsplaner, sier Bygdnes.

- Kveøybrua er knapt mer enn en molo. Den kunne aksepteres i Tromsøs grandiose ambisjoner som regionhovedstad. Avlat, sier Bygdnes.

Like forbanna som han er på Bjarkøys vegne, er han glad på Kveøyfolkets vegne. Bjarkøy ligger igjen som slaktoffer for et parlamentarisk sirkusnummer utført i avstemningsfasen i fylkestinget, det sto om lusne 11 millioner kroner.

Tromsø suger

I leserinnlegget kjører han kraftig ut mot spillet rundt, og tankene bak, vedtaket og det han mener er den rød-grønne fløyens Tromsø-tyngde, godt hjulpet av Sør-Tromspolitikerne.

– Veimidlene til fylkestinget går unisont til infrastruktur rundt Tromsø, tordner han.

Men Bygdnes fikk en slags hevn. Fylkestinget er mareridd av den parlamentariske modellen, som begunstiger flertallet i altfor stor grad.

– Med formannskapsmodellen blir den politiske prosessen bedre. "The winner takes it all"-effekten kommer til å bli en saga blott, og mindre og svakere regioner blir bedre ivaretatt, sier han.