Garanterer stor kaifest

Åpningen av årets festspill faller sammen med sankthansfeiringen. Derfor blir det liv og løyer på kaia utenfor kulturhuset etter åpningskonserten 23. juni.
nyheter>>

Det blir telt. Det blir mat. Det blir underholdning også etter at åpningskonserten "Tribute to Menuhin" er over. Og det blir mye folk, tror festspilldirektør Tone Winje.

– Harstad har jo vist seg som en by god på folkearrangementer, med Sommerfesten på TV Norge og korfestialen. Folk benytter anledninger som byr seg. Jo, dette tror jeg blir en stor suksess, sier hun.

Kle deg sommerlig

Det er på grunn av kaifesten at Winje har gått ut og bedt folk stille utformelt kledd på åpningskonserten. Slike anledninger innbyr til kjole og hvitt, men altså ikke denne gang.

– Vi ser gjerne at folk er sommerkledd, men også at de har varme klær på seg om det skulle bli nødvendig. Og det er på grunn av det som skjer på kaia etter konserten, sier Winje.

På kai-programmet står det smaksprøver av diverse sjømat, musikk av en gruppe fra divisjonsmusikken og sang ved Kor e Vi. Det blir også en utekonsert med 2Damer &2Herrer.

– Det er et søsterpar og et brødrepar. Eldbjørg og Ragnhild Hemsing fra Valdres er fiolinister som vet at de 1. august mottar Arve Tellefsens musikkpris. Gjermund og Einar Olav Larsen fra Røros spiller også fiolin. De er alle topp fiolinister, sier festspilldirektøren.

Overraskelse

I programmet for kaifesten loves det også en overraskelse. Hva det er skal forbli en hemmelighet til 23. juni. Men produsent Hans Brodin letter litt på sløret.

– Det blir en overraskelse fra uventet hold, sier han.

Tanken om en kaifest er Tone Winjes ide. Og de som er involvert i arrangementet har vært entusiastiske, forteller hun.

– Det er en dugnad med lokale, regionale og nasjonale aktører. Innovasjon Norge og Norsk sjømatråd er med. Det er også elevene på Rå videregående skole. De skal stå for maten, og det gir dem nyttig læring til kokkeyrket, sier hun.

Bål på bøljan blå

Flere andre stiller med ekspertise eller økonomiske ytelser til arrangementet.

– Vi er mange som er med på dette, og vi gjør det sammen. Vi i Festspillene i Nord-Norge hadde ikke fått det til ellers, sier hun.

Sankthansbål blir det selvfølgelig også. Det vil, uvanlig nok, ligge og duppe utenfor kaia. Det skal Harstad kommune sørge for.

Og skal vi tro direktøren for festspillene blir kaifesten et årlig fenomen.

– Jeg håper vi får gjort kaifesten til en tradisjon, sier hun. – Men i første omgang regner vi med et par tusen mennesker på kaia denne kvelden. Mat skulle det bli nok av. Elevene på Rå skal produsere 24.000 enheter mat. Så det blir nok til alle, håper vi.