Kjell Solbakken"/>

«Veslegut» 100 år

En lokalhistorisk milepæl nås i disse dager for «Veslegut» på Eide i Indre Gullesfjord.

  Foto: Håvard Salen

nyheter>>

Håvard Salen, en av ildsjelene som sto bak arbeidet med å få 100-åringen tilbake til Kvæfjord og Gullesfjord, synes det er verdt å markere.

– Gratulerer. I januar 1912 ble denne flotte skuta levert fra verftet Framnæs mekaniske Værksted i Sandefjord. Hundre år etter ligger den samme skuta ved kai på Eide i Kvæfjord.Kjært barn, mange navn

Opp gjennom de hundrede år har skuta også seilt mange hundrede mile – for å sitere en velkjent dikter. Og den har også hatt mange navn.

Folk i Harstad vil kanskje best huske skuta under navnet «Eide Junior». Den fraktet nemlig sand til bygginga av Harstad Sykehus for noen årtier siden.

Men kjært barn har mange navn: Skuta har også gått med navn som «Almirante Goni», «Ratte», «Bolgagutt», «Ulla-Brith», «Eide Junior», «Frode Junior» og selvfølgelig «Veslegut» som den heter nå.Vernet av Riksantikvaren

Skuta har gått i fart som hvalfanger, passasjer– og postbåt, marineskip, ringnotsnurper, frakteskute, stand-by-båt, sandbøyse og brønnbåt. «Veslegut» har i tidens løp gått i farvann ved Deception Island, Magellanstredet, Middelhavet, Nordsjøen, hele norskekysten, Island, Grønland og Svalbard.

I sitt 99.år ble hun vernet av Riksantikvaren, og nå kan skuta også feire ettårs-jubileum for vernestatusen.

«Veslegut» er en typisk representant både for frakteskutene som gikk langs den nordnorske kysten, som brønnbåt og et eksempel på hva solide kvalfangerskrog kunne tåle.

– I det siste året har vi jobbet med sikring av skuta. Første prioritet har vært å få lagd presenninger og «Veslegut» har fått et strøk maling. Dermed fikk skuta tilbake sin opprinnelige farge, som var svart. I sikringsarbeidet er det også viktig å holde motorene i orden. Nødvendige reparasjoner er utført. "Veslegut var for ikke lenge siden på Ibestad Mek verksted for å få fikset på skroget. I det nye året vil vi fortsette med sikringsarbeidet, forteller Håvard Salen.