Unngå overbelastning

Når varmeovnene jobber for å holde kulda ute, samtidig komfyr og vaskemaskin går for fullt, settes det elektriske anlegget på en hard prøve. Resultatet kan i verste fall bli som bildet viser.
nyheter>>

Sikringer som overbelastes og kobler ut når julemiddagen står i ovnen er særdeles dårlig timing. Verre er det hvis overbelastningen ender med brann.

Med fjorårets kalde vinter friskt i minnet er det ingen grunn til å utsette de små og enkle tiltakene som sikrer at du og dine kan feire jul i både varme og trygge omgivelser. Å sørge for at sikringene er store nok til å tåle belastningen de blir utsatt for er en god begynnelse.Gamle anlegg tåler lite

Det er nemlig slett ikke alltid at hovedsikringen i boligen er dimensjonert for å tåle de belastingene som kan oppstå i ekstra kalde perioder. Og jo eldre boligen og det elektriske anlegget er, jo mindre tåler det.

–Eldre installasjoner er ofte minimalistisk. I gamle bygårder er det ikke uvanlig at du har én sikringskurs til komfyren og én kurs til resten. Når bygården høyst sannsynlig også er dårlig isolert kan sikringsskapet kjennes ut som den reneste varmeovnen, opplyser Bjørn Sørensen. Han er fagsjef for el-sikkerhet i bransjeorganisasjonen NELFO.

– Også enkelte nyere boliger og leiligheter som er bygget før de nye kravene kom 1. juli i fjor, har et minimalistisk elektrisk anlegg hvor det er en reell fare for overbelastning, legger han til.

Politiets etterforskning av boligbranner viser at rundt 40 prosent er relatert til strøm, enten teknisk feil og ofte på grunn av gamle anlegg, eller feil bruk av elektrisk utstyr og apparater.

– Når en sikring, eller en hardt belastet stikkontakt, blir varm tyder det på overbelastning. Koblingsskruene utvider seg og trekker seg sammen når de blir varme og kalde om hverandre. Dermed kan skruene løsne og ledningene får dårlig kontakt. Etter hvert risikerer du at skruene løsner helt. Da kan det oppstå en lysbue og faren for brann er overhengende, forklarer elektroinstallatør Petter Næss Welhaven i Ingeniør Tidemand AS.

Råd for el-sikkerhet

  • Sørg for nok sikringskurser i sikringsskapet slik at belastningen blir fordelt over flere kurser. Unngå bruk av vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel samtidig.
  • Vent med oppvask og klesvask til etter matlaging og bruk bare én maskin av gangen.
  • Skru gjerne av varmtvannsberederen, men sett den på om dagen når du er på jobb og om natten når du sover og belastningen ellers er lav.
  • Ved å ha et bevisst forhold til hvor mye strøm du bruker kan du unngå både overbelastning i sikringsskapet og overraskende strømregninger i postkassen.
  • Et annet godt tips er å bytte til LED-lys der det er mulig. Disse reduserer varmgang og brannfaren betraktelig.